Всички плодове са полезни. Добре е да присъстват в ежедневното ни меню. И все пак някои плодове са по-полезни от другите.

Помелото представлява голям цитрусов плод, сходен с грейпфрутите и други цитрусови плодове. Произхожда от Югоизточна Азия и се отглежда в страни като Китай, Малайзия, Тайланд и Индонезия. Помелото прави впечатление с дебелата си кора и бледожълтото до розово месо, което обикновено е сладко и леко пикантно. Една обичайна порция помело е с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на основни хранителни вещества, което го прави отлично допълнение към балансираната диета.

Ето какви са ползите от ежедневната консумация на помело:

1. Подобрява храносмилането.

Диетичните фибри в помелото подпомагат здравословното храносмилане, подобрявайки движението на червата. Това подобрява състояния като запек и други храносмилателни проблеми, като допринася за цялостното здраве на червата. Освен това фибрите работят в подкрепа на растежа на полезните чревни бактерии, които играят роля в различни аспекти на здравето, включително имунната функция и психическото благополучие.

2. Грижи се за здравето на кожата.

Витамин С, който се съдържа в помелото, допринася за здрава и млада кожа, като подпомага производството на колаген. Колагенът е протеин, който поддържа еластичността и здравината на кожата. Антиоксидантите в плода също така предпазват кожата от увреждания, причинени от свободните радикали, които могат да доведат до преждевременно стареене.

3. Има добро противовъзпалително действие.

Помелото е богато на различни антиоксиданти, включително флавоноиди и витамин С, които способстват неутрализирането на вредните свободни радикали в организма. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да причинят клетъчно увреждане, водещо до хронични заболявания като рак и сърдечни болести. Намалявайки стреса, антиоксидантите подпомагат цялостното здраве и дълголетие.