Хранителна диета, богата на фибри, може да се окаже ценен помощник в борбата срещу астмата. 

Това означава значително да се увеличи консумацията на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. 

Допълнителните фибри променят хранителните вещества, които стомахът абсорбира, и това на свой ред променя имунната система. 

Според учени от университета на Лозана в Швейцария, провели поредица от тестове с лабораторни мишки, смяната в процеса на обработка на храната може да обясни защо все повече хора се разболяват от астма.

Учените установяват, че хранителните режими - богат и съответно беден на фибри - въздействат по различен начин на бактериите, които живеят в стомасите на мишките. 

Бактериите, които се хранят с разтворими фибри, като тези в плодовете и зеленчуците, произвеждат повече мастни киселини, които се абсорбират в кръвта. 

Учените твърдят, че тези мастни киселини действат като сигнали за имунната система и в резултат белите дробове стават по-устойчиви на раздразнение и възпаление.

При диета, бедна на фибри, се случва обратното. Така мишките стават по-податливи на астма.

„В последните години се наблюдава засилване на случаите на алергична астма, особено в развиващите се страни - казва д-р Бенжамен Марслан - Тази тенденция съвпада с промяната в диетата, която включва намалена консумация на фибри. Твърде вероятно е лабораторните резултати при мишките да са верни и за хората”.

Източник: BBC Health