Лекарството Ксолер, прилагано за лечение на астма, е ефикасно за предотвратяване на хранителни алергии срещу редица продукти, съобщи АФП, позовавайки се на резултатите от научно изследване.

Американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата издаде разрешение за това специфично използване на медикамента при възрастни и деца над една година в период, когато хранителните алергии са все по-обезпокоителни. 

Според публикацията в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин" пациентите, участвали в изследването, които са се възползвали от лечението - алергични деца, са отбелязали значително повишаване на поносимостта си към храни като фъстъци, ядки, яйца, мляко и пшеница.

Тези резултати показват, че подобно лечение "може значително да намали появата на алергични реакции към няколко храни в случай на случайно излагане", казва Робърт Ууд, водещ автор на изследването, в съобщение за пресата, публикувано от "Рош".

Швейцарският фармацевтичен гигант е собственик на калифорнийската лаборатория "Дженантек", на която Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата даде одобрение, и разпространява Ксолер съвместно с "Новартис" в САЩ, пише БТА. Омализумаб, научното наименование на Ксолер, е моноклонално антитяло, което блокира действието на антителата, отговорни за алергичните реакции.

След период на редовни инжекции в продължение на 16 до 20 седмици 67% от пациентите, които действително са получавали омализумаб, са понасяли доза от 600 mg фъстъци, например, в сравнение със само 7% от пациентите, които са получавали плацебо.

Изследването, финансирано от американското министерство на здравеопазването, е обхванало 177 деца на възраст от 1 до 17 години. 

Макар и резултатите да са насърчаващи, те не означават, че пациентите могат да започнат да консумират алергени, обърна внимание Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата.