Световните океани могат да бъдат възстановени в рамките на едно поколение, според ново проучване. Резултатите от него показали, че има възстановяване на морския живот – от гърбатите китове край Австралия, до слоновите тюлени в САЩ и зелените костенурки в Япония.

Заради прекомерния риболов, замърсяването и разрушаването на бреговите линии, човечеството нанася тежки щети на океаните и неговите обитатели от векове, но усилията и успехите относно опазването им демонстрират забележителната устойчивост на моретата.

Учените твърдят, че сега имат знанията, за да се създаде океански “ренесанс” на дивата природа до 2050 г. и с това да се укрепят услугите, на които хората разчитат по света – от храна до крайбрежна защита и стабилност на климата.

Необходимите мерки, включително защита на по-големи части от океана, устойчив риболов и контрол на замърсяването, биха стрували милиарди долари годишно, споделиха учените, но биха донесли 10 пъти по-ценни ползи.

Въпреки това трябва да се преодолее ескалиращата климатична криза, за да се предпазят океаните от окисляване, загуба на кислород и по-нататъчно избелване на кораловите рифове.

Добрата новина, казват учените, е нарастващата способност на океаните и крайбрежните зони, като мангрови и солени блата, бързо да абсорбират въглеродния двуокис и да укрепват бреговите линии срещу повишаващото се морско равнище.

„Имаме тесен прозорец с възможности да предоставим един здравословен океан на внуците си, защото имаме знанията и инструментите за това“, каза проф. Карлос Дуарте от Университета за наука и технологии “Абдула” в Саудитска Арабия, който ръководил проучването.

„Провалянето с предизвикателство, като по този начин осъждаме нашите внуци на разрушен океан, неспособен да подкрепи добрия поминък, не е вариант“, добави той.

Проф. Калум Робъртс, от Университета на Йорк, един от учените, част от международния екип на проучването също добави, че прекомерният риболов и изменението на климата се засилват, но има надежда за възстановяване.

„Едно от общите послания на проучването е, че ако спрете да убивате морския живот и вместо това го защитите, то той се възвръща. Можем да възстановим океаните и знаем, че има икономически смисъл както за човешкото благосъстояние така и за околната среда“, сподели той.

Проучването, публикуван в сп. “Nature”, показало обаче, че глобалният риболов бавно, но сигурно става все по-устойчив и унищожаването на местообитания като подводни ливади с морска трева и мангровите блата е почти спряно. Доказателства за това са много от местообитанията в залива Тампа във Флорида, та чак до Филипините, които се възстановяват.