Консумацията на целината като зеленчук е полезна за здравето, а още по-голяма полза носи сокът. Той е богат източник на витамин А, К и С. Съдържа бета-каротин, калий, калций, желязо, магнезий и фосфор. Ето какво ще се случи с тялото ви, ако пиете по една чаша сок от целина всяка сутрин:

1. Ще ви предпази от проблеми с очите.

Целината е невероятно богата на витамин А, който играе ключова роля за зрението. Този витамин предпазва повърхността на очите от бактерии и вируси Също така предпазва очите от различни заболявания като катаракта (по-популярна като „перде“).

2. Ще намали риска от развитието на рак.

Целината съдържа лутеолин, а изследванията сочат, че този елемент отслабва раковите клетки и ги прави по-податливи на лечение. Това органично съединение се използва в китайската медицина отдавна.

3. Ще неутрализира киселинността на храните.

Целината е богата на желязо, магнезий, натрий, които придават на сока от целина мощни алкални свойства. С други думи, неутрализират киселинната среда в организма и балансират нивото на pH. Консумирате на храни с висока концентрация на киселинност може да отключи различни проблеми като камъни в бъбреците, белодробни и сърдечни заболявания. 

4. Ще регулира баланса на течности в организма.

Целината е богата на калий, а този минерал играе ключова роля в редица процеси в нашето тяло. Изследванията на учените доказват, че целината регулира обмяната на веществата, изчиства токсините и излишните течности от организма. Освен това сокът от корените и листата зарежда с енергия, без да се трупат излишни калории. 60% от тялото на човека се състои от вода, като 40% от тях се намират в клетките ни, а останалото количество е в гръбначния стълб, кръвта и между клетките. Това количество на вода вътре и извън клетките е повлияно от концентрацията на електролити. Калият се разтваря във вода и се „държи“ в организма ни като положителен електролит, като регулира успешно нивата на вода в клетките ни.

5. Ще предотврати развитието на диабет от тип 2.

Диабетът тип 2 се превръща във все по-сериозен проблем в съвременния свят. Смята се, че до 2030 година близо 400 милиона души по света ще страдат от това заболяване. Целината е естествен съюзник на организма в борбата му срещу тази болест. Съдържа богато количество витамин К, а според учените този витамин подобрява инсулиновата чувствителност.

6. Ще снабди тялото ни с достатъчно фолиева киселина.

Фолиевата киселина е един от витамините от група В и е важен елемент за червените и белите кръвни клетки в костния мозък. Играе също важна роля за превръщането на въглехидратите в енергия, разграждането на протеините и производството на ДНК. Само една чаша сок от целина съдържа 145 микрограма фолиева киселина, което е над 36% от препоръчителния прием за мъже и жени и 29% за бременни и кърмещи жени.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side

Прехвален ли е сокът от целина - четете тук.