Освен че цветът от бял бъз е изключително красив и ароматен, той носи и редица ползи за здравето. Това се дължи на високата концентрация на така наречените биоактивни вещества, сред които биофлавоноиди като кверцетин и антоцианин, както и хлорогенова киселина, канелена киселина и др. Ползите от консумацията му са най-различни:

- има антибактериално действие;

- подсилва имунната система;

 - подпомага лечението на диабет, особено на тип 1;

- облекчава алергични реакции;

- има диуретично действие;

 - действа противовъзпалително;

- подпомага работата на бъбреците;

- облекчава състоянието при камъни в бъбреците;

- понижава нивата на кръвното налягане;

- помага за намаляване на сърцебиенето;

- подпомага работата на черния дроб;

- успокояван нервната система;

 - намалява нивата на лошия холестерол;

- бори се с наднорменото тегло;

 - нормализира дейността на храносмилателния тракт.