През последните години значително нарасна популярността на сока от нар като супер храна. Приписват му се многобройни ползи за здравето, включително понижаване на кръвното налягане, подобряване на храносмилането и потушаване на възпалителни процеси в тялото. Сокът от червените зрънца дори предотвратявал рак!

Но има ли нещо вярно в митовете около тази екзотична напитка? Наистина, нарът съдържа много витамини, минерали и микроелементи. Богат е на калций, калий, магнезий, фосфор, цинк и манган. Но и редица други продукти предоставят подобни хранителни вещества. Екотрофологът Даниела Крел, която работи в център за потребителски съвети, казва: „Полезните за здравето качества, които се приписват на определени супер храни, обикновено не са научно доказани. Наистина, лабораторните изследвания показват някои потискащи раковите клетки ефекти, но липсват сериозни клинични изследвания. Няма недвусмислени научни доказателства, достатъчни, за да се препоръча сокът от нар.“ Защото според специалистката нарът съдържа много захар и може да нанесе колкото полза, толкова и вреда. Така например пряcнo изцeдeният ĸoнцeнтpиpaн coĸ e вpeдeн зa здpaвeтo нa зъбитe, тъй като силнитe opгaнични ĸиceлини paзpyшaвaт eмaйлa, пpoвoĸиpaйĸи paзвитиeтo нa ĸapиec.

Въпреки че манията по супер храните като нара не е напълно оправдана от научна гледна точка, от време на време можем да им се наслаждаваме като обогатяващо и вкусно допълнение към балансираната диета.