Имаме навика да разглеждаме растенията като пасивни организми, като своеобразен фон за по-интересните животни, които бродят из нашата планета. Светът на флората обаче въобще не е изпълнен с покой. Той просто функционира по по-различен начин, който учените тепърва започват да дешифрират.

От простиращите се към небето секвои до растящата в пещерите коприва – ние винаги сме подценявали тези организми, които ни позволяват да съществуваме. Те се движат, водят войни, броят, говорят помежду си, учат се от минали преживявания и вероятно дори заспиват.

Дали всичко това може да се нарече интелект или дори съзнание, е въпрос на сериозен дебат. Факт е обаче, че в света на растенията се случват много повече неща, отколкото въобще сме подозирали.

Едно от най-впечатляващите открития в последно време е свързано с това на микоризата - симбиотичната връзка между гъбите и корените на повечето растения (без значение дали става дума за дървета или храсти). Когато учените откриват тази мрежа за първи път, те остават с впечатлението, че гъбите просто си сътрудничат с растенията, като ги снабдяват с вода и други питателни вещества в почвата в замяна на харбохидрати и енергия, получена от фотосинтезата.



Снимка: Kichigin / Shutterstock

Скоро обаче учените осъзнават, че тези гъбни влакна се срещат не само в корените на едно конкретно растение, а се разпростират и сред останалите в района. Оказва се, че растенията могат да използват гъбите, за да изпращат питателни вещества на свой съсед, който изпитва затруднения. Нещо повече – тази симбиоза не се ограничава единствено до растения от един и същи вид.

Изследванията показват също така, че тази специфична мрежа не се използва единствено за предаване на питателни вещества, а по всяка вероятност и за комуникация.