Музиката е част от човешкия живот от зараждането на цивилизацията, но учените все още не са сигурни защо харесваме ритмичните звуци и дали те служат за някаква по-конкретна цел.

Въпреки усилията си, те не могат да открият "мозъчен център" в човешкия мозък. Подобно на много процеси от по-висок клас, задачите свързани с възприемането и извличането на удоволствие от музиката са разпределени между няколко области на мозъка.

Едно изследване открива, че когато се съсредоточи върху хармонията в музикално произведение, човек регистрира повишена активност в дясното мозъчно полукълбо, което отговаря за слуховото възприятие. Друго проучване стига до заключението, че една област в мозъчната кора е от ключово значение за разбирането на важни музикални функции. Тя обаче не е сама, а работи заедно с части от предния мозък, които отговарят за формирането на смислена музикална структура. Доказано е още, че притокът на кръв в мозъка може да се увеличава и намалява според различна музика поради реакция на части от мозъка, свързани с емоция и възбуда. Фактът че подобно на стимулация от секс или храна, мозъкът ни реагира и на слушане на музика означава, че е възможно способността ни да я възприемаме и възпроизвеждаме да се дължи на някаква еволюционна особеност.