Всички знаем, че сърцето е просто кух мускулест орган, който поддържа кръвообращението ни. Макар да се е превърнало в символ на любов и болка, тези емоции всъщност произлизат от мозъка ни. Тогава защо говорим за разбити, пронизани и наранени сърца, когато скърбим, пита IFL Science?

Разбитото сърце е повече от метафора, с която описваме силни емоции. То демонстрира очарователния начин, по който тялото усеща, не само физически, но и емоционално. Дълбоки чувства може да предизвикат специфични усещания в гръдния ни кош.

Как?

Робърт Емери и Джим Коан, професори по психология в Университета на Вирджиния, мислят че отговорен е предният сингулатен кортекс. Това е частта от мозъка, която контролира емоционалните ни реакции. Според тях тя се активира при стресови ситуации, което стимулира блуждаещия нерв. Блуждаещият нерв се простира от продълговатия мозък до гръдния кош. Смята се, че той провежда болката от мозъка до гръдния кош.

През 2013 г. група учени се опитват да разберат в коя част на тяло се усещат кои емоции.  Тяхното проучване установява, че гняв, притеснения и страх се асоцират с гръдния кош. Резултатите са почти еднакви в различните страни и култури.

Така че следващият път, когато сте в леглото с разбито сърце и буркан Нутела, знайте, че не сте сами в болката си и тя е съвсем истинска.