Когато се чувствате изтощени, първият съвет обикновено е да си легнете и да се наспите добре. Но всъщност много често, дори и да сте си взели необходимата доза от пълноценен сън, понякога пак сте летаргични и уморени през целия ден.  Какво се случва?

Оказва се, че може да има множество причини да се чувствате уморени дори и да сте се наспали. Ето някои от най-често срещаните:

Водите много уседнал начин на живот. Дори и да си мислите, че физическите упражнения водят до изтощение, оказва се, че лекото физическо натоварване няколко пъти на седмица ще ви освежи и напълни с енергия.

Разчитате на кофеина  да останете будни? Дори и повечето от нас да не гълтат еспресо веднага преди лягане, прозорецът, който трябва да остане без кафеин, е доста по-дълъг, около 6 часа преди лягане не трябва да го приемате. Кафеинът блокира аденозина, невротрансмитер, който се акумулира в мозъка през деня и ни кара да бъдем сънливи вечерта.

Понякога общото тревожно разстройство е причината, която води до постоянна умора. А понякога дори силният стрес и протеснения ще ви изцедят.

Източник: Science Alert