„Западната диета“ уврежда мозъка
Следването на "западна диета" само за една седмица може да влоши мозъчната функция и да насърчи иначе здрави млади хора да преяждат, твърдят учени.
Изследователите открили, че след седем дни консумиране на храна с високо съдържание на мазнини и захар, доброволците на възраст около 20 години дали по-лоши резултати на тестове за памет и желаели повече бърза храна веднага след като приключели с храненето си.
Констатацията подсказва, че западната диета затруднява хората да регулират апетита си и сочи за нарушение в мозъчната област, наречена хипокампус, като възможна причина.
„След една седмица на хранителен режим в западен стил, вкусната храна като бързи закуски и шоколада стана по-желана, когато доброволците се чувстваха нахранени“, казва Ричард Стивънсън, професор по психология в университета Маквари в Сидни.
„Това ще направи по-трудно да се съпротивлявате на желанията си за бърза храна, което ще ви накара да ядете повече, което от своя страна ще породи повече щети на хипокампуса и порочен цикъл на преяждане“, добави той.
Предишни проучвания с животни показали, че нездравословната храна уврежда хипокампуса - мозъчния регион, участващ в контрола на паметта и апетита.
Не е ясно защо, но има идея, че хипокампусът обикновено блокира или отслабва "спомените" за храната, когато сме нахранени, така че гледането на торта да не залива ума със спомени колко вкусна е тя.
"Когато хипокампусът функционира неефективно, вие получавате този поток от "спомени" и затова храната е по-привлекателна", твърди Стивънсън.
Той вярва, че след време правителствата ще бъдат подложени на натиск да наложат ограничения върху преработената храна, точно толкова, колкото и върху тютюнопушенето.
„Доказателствата, че преработените храни могат да доведат до фини когнитивни нарушения, които влияят на апетита и служат за насърчаване на преяждането при иначе здрави млади хора, трябва да бъдат тревожна констатация за всички“, каза той.