Витамин B забавя болестта на Алцхаймер

14 октомври 2017 г., 09:42
455

Shutterstock

Хапче с концентрирано съдържание на витамин B и фолиева киселина (витамин B9) може значително да забави влошаването на умствените способности при възрастните хора и дори да ги предпази от алцхаймер, твърди изследване на учени от Оксфордския университет. От направените клинични тестове става ясно, че концентрираният витамин намалява загубата на паметта със 70% при някои по-възрастни хора, стига да се приема всекидневно. Нещо повече – хапчето забавя наполовина смаляването на мозъка при отделни пациенти – физически симптом, асоцииран с нарушения на паметта, който води до алцхаймер.

Според изследване на Световната алцхаймер организация в момента има 36 млн. души по света, които живеят с деменция. През 2030 г. този брой се очаква да нарасне почти двойно, а през 2050 г. да достигне цели 115 млн. В България над 100 хил. души са засегнати от различни форми на деменция, като 60% от тях са с болестта на Алцхаймер.

Според оксфордските учени в бъдеще хората на средна възраст могат да проверяват нивото си на витамин B и съответно да променят диетата си, за да останат здрави.

Ключови думи:
Коментари