Големите масиви от данни превземат съвременното общество. Човекът е претрупан от информация повече от всякога. Това неминуемо ще се отрази на здравето на бъдещите поколения, предупреждават медицински експерти и психолози.

В тази връзка експеримент изследва претоварените от умствен труд хора, за да установи може ли чрез самозаблуда мозъкът им да продължи да работи на пълни обороти. Оказва се, че отговорът е "да", посочи в материал Business Insider. Ключът към избягването на умствената умора е в това да си казваме, че не сме уморени, коментират американските автори.

В рамките на медицинския експеримент изследователите са наблюдавали психически натоварени и уморени пациенти, след което са им показали фалшиви тестови резултати. В опит да заблудят пациентите, ръководителите са им казали, че не са толкова изтощени, колкото им се струва, и че могат да продължат по същия начин с умствената дейност. Оказва се, че тази чиста лъжа е довела до самозаблуда, която може да има ключово влияние върху представянето им. „Излъганите”, че могат повече хора, са демонстрирали по-добри резултати от останалите, на които е била казана истината. Получил се е резултат "Кажи на ума си, че може повече и той ще може повече".

Човешкият мозък е склонен да се адаптира към регулирането на мисли, преценки и модели на поведение, смятат изследователите. Наблюдения показаха, че изчерпването на ресурсите за саморегулацията на мозъка може да влоши изпълнението на процесите в него, като ограничи капацитета на работната му памет. Конкретно в това проучване е било изследвано дали мисълта за изтощение директно оказва влияние върху контрола и изпълнението на работата след това. Изводът е, че участниците, излъгани и повярвали, че умът им не е уморен, са показали по-голям капацитет на работната памет след това.