Ключов аспект на това как бият сърцата ни е бил разбран при наскоро проведено изследване.

В продължение на векове физиката зад работата на сърцата се е изплъзвала на учените.  Никой досега не е бил в състояние да обясни напълно как сърцето се пълни с кръв. Отговорът, до който са стигнали учените сега, след ново изследване, се крие в един от законите на физиката.

Учените Кралския Технологичен Институт в Швеция са използвали сърдечно-съдов магнитен резонанс за да проследят размерите на камерите на сърцето докато бие и са показали, че процесът се дължи до голяма степен на хидравлични сили.

“Въпреки че може да изглежда очевидно и просто, въздействието на хидравличните сили върху начина, по който сърцето се пълни с кръв, досега е бил пренебрегван,” обяснява водещият учен Мартин Угандер.

Досега биолозите знаеха, че в клетките на мускулната тъкан на сърцето има протеин, наречен титин, който действа като пружина и освобождава еластична енергия, която подтиква камерите да се напълнят с кръв. Но само това пружинно действие не може да обясни бързото напълване, което наблюдаваме.

Техниката, която са използвали учените, им е позволила да направят физически модели на камерите на сърцата и да обяснят какво всъщност се случва от гледна точка на законите на физиката.