Всеки, който е посещавал фитнес зала за по-дълго време, вероятно се е сблъсквал с "онзи тип“ – пъшкащият, чиито силни гърлени звуци приличат на животно, което или изпитва болка, или прави секс. Мнозина възприемат това поведение за дразнещо, но има ли доказателства, че то действително помага на онези, които вдигат тежести, да постигат по-добри резултати? Е, отговорът е и да, и не.

Силното пъшкане, изглежда, е едно от най-досадните неща, с които хората се сблъскват във фитнес залата. То е толкова спорно, че на подобни личности дори е забранено да посещават фитнес залите в някои кътчета на света, а други дори са били нападани.

Достатъчно да хвърлим един бърз поглед в Twitter и други социални медии, за да се убедим, че едни го защитават пламенно, а други – критикуват остро. Някои хора смятат, че силното им пъшкане е признак на гордост, демонстрира ангажираност към физическата им форма и им помага да подобрят тренировките си, докато други виждат в него начин за утвърждаване на "доминация" в пространството на фитнес залата.

Но какво казва науката по въпроса? Е, силното пъшкане е нормално поведение. Когато се напрягаме, независимо дали става дума за вдигане на тежки тежести във фитнеса или извършване на други интензивни действия, ние естествено издишваме. Всъщност на много спортисти се казва да избягват да задържат дъха си, когато правят упражнения. В противен случай рискуват да припаднат. Понякога агресивното издишване излиза като хриптене или грухтене.

Дотук добре, правилното дишане е важен компонент за много спортове и в интернет има всякакви съвети, които да ви помогнат в това отношение. Но има и доказателства, че по-целенасоченото пъшкане също може да има ползи.

През 2014 г. Крис Родолико и Синклер Смит, изследователи от програмата за здравни науки на университета Дрексел, експериментират с 30 души. Те са помолени да стиснат ръкохватка колкото се може по-силно. Ръкохватката записва силата, която те упражняват върху нея. Хората могат да изпълнят задачата по един от следните три начина - да стискат както обикновено, да издишват, докато стискат, или да стискат и да издават някакъв гласов звук (те избират какъв). В повечето случаи участниците, които издават звуци, се спират над пъшкане (макар че други направо крещят).  

Резултатите показват, че стискането, допълнено от издишване, увеличава силата на изпълнение, но учените установяват, че участниците могат да упражнят допълнителни 10 % сила, когато крещят или пъшкат силно.

Този експеримент често се цитира в защита на пъшкащите хора във фитнес залата и не е единствен в изводите си. Изследвания, проведени през 60-те години на ХХ век, също установяват, че участниците могат да упражнят 12 % повече сила по време на изометрично упражнение за сгъване на предмишницата, когато крещят. В друго изследване силата на захвата се увеличава при хората, практикуващи карате, докато пъшкат (нарича се киай). При това независимо от нивото им. По-нови разработки показват, че шумът може да има и други ползи освен повишаване на силата в състезателните спортове - той може да бъде и чудесен начин за разсейване и сплашване на противника.

Издишването по време на вдигане на тежести е полезно и за цялостната ви стабилност, което може да ви направи по-силни при изпълнението на конкретни действия. 

Означава ли това, че силното пъшкане в залата е приемливо? Всичко зависи от контекста и от това какво се смята за "подходящо" във всяка зала. Поведението вероятно е по-приемливо в специализирана фитнес зала, пълна със сериозни щангисти, или в CrossFit клуб, където първичните изказвания имат по-голяма социална стойност, но е по-малко подходящо в публична фитнес зала за общо ползване. Освен това фактът, че резките издишвания имат ползи за постиженията при вдигане на тежести, не означава, че трябва да сте неприятно шумни.

Както става ясно от този съвет на Men's Health, "можете да използвате животинската си сила и без шум. Просто затворете устни, притиснете езика си към небцето и дишайте дълбоко през носа, докато вдигате."

Източник: IFLScience