Мозъкът не само контролира нашите мисли и основни физически функции.

Скорошно изследване показва, че той също контролира начина, по който нашето тяло отговаря на заплахата от бактериална инфекция. Мозъкът предизвиква усилено производство на защитната молекула PCTR1, която помага на белите кръвни телца да убиват бактериите-нашественици.

Нашите тела са в непрекъснат контакт с бактерии. В по-честия случаи те не представляват заплаха, защото ние сме развили защитни системи, които да контролират тези организми. Но в някои случаи, особено когато защитните системи на тялото са отслабени, бактерията може да нападне и да причини инфекция, а в екстремни случаи дори и сепсис, който може да доведе до смърт.

За да се намерят нови пътища за борба с бактериите и особено пред лицето на факта, че те стават резистентни към много от антибиотиците, учените се насочиха към централната нервна система.

Последното изследване откри, че намаляване на PCTR1 молекулите намалява и способността на макрофагите да убиват ешерихия коли.

Много е вероятно ние да успеем да помогнем на тялото си, като оптимизираме концентрацията на тази и други защитни молекули, и така да му помогнем да се справя с множество инфекции, като намали зависимостта му от антибиотиците. 

Източник: Science Alert