Ушните инфекции обикновено се асоциират с децата, тъй като при тях са най-често срещано явление, но въпреки това се наблюдава като явление и при около 20% от възрастните. И те могат да се окажат изложени на същата бактерия или вирус като децата. Разпознаването на ушната инфекция в ранен етап е от съществено значение за бързото й преодоляване.

А ето ги и симптомите:

1. Дискомфорт или болка

Отначало може да усетите нещо като тъпа болка в областта на ухото – особено след почистване с клечка за уши. С времето обаче болката става все по-изявена, като при по-тежки случаи е възможно да се разпространи към областта на лицето, врата, дори главата.

2. Сърбеж

Може да започне като невинен и лек сърбеж, който да премине в нещо нетърпимо, при това навътре в ушния канал, ако инфекцията остане нелекувана.

3. Подути лимфни възли на врата

Нелекуваната ушна инфекция може да доведе до подуване на лимфните възли на врата. Това от своя страна би довело и до температура.

4. Зачервяване вътре във и отвън на ухото

Възможно е да се наблюдава леко зачервяване във вътрешния ушен канал. С напредването на инфекцията обаче зачервяването може да стане по-изразено, като е възможно да излезе дори и извън вътрешността на ухото и да стане видимо по външната повърхност на ухото.

5. Заглушен звук или пищене в ухото

При по-леките случаи този симптом може да не се прояви, но в по-тежките случаи може да бъде засегнат слухът ви. Може да забележите намалена способност за чуване или да усетите постоянно пищене или звънене дълбоко в ухото си.