Експерти от Китайския медицински университет, заедно с колеги от Университета на Южна Австралия и Университета на Катар, установиха, че редовното консумиране на кокоши яйца увеличава значително риска от развитие на диабет тип 2.

Учените достигат до това заключение, след като проучват хранителните навици на 8545 души, събирани в периода между 1991-ва и 2009-а.

Оказва се, че рискът от диабет скача с цели 25 процента при хората, които ядат средно повече от 38 грама на ден. Онези, консумиращи над 50 грама (или около 1 яйце) ежедневно, се отличават с 60 процента по-висок риск от заболяване. Интересното в случая е, че този този показател е по-висок при жените, отколкото при мъжете.

Според учените констатациите позволяват да се докаже, че рискът от диабет се увеличава правопропорционално на увеличаването на консумацията на яйца, но в бъдеще е необходимо да се идентифицира точния механизъм на въздействието на продукта върху организма.

Изследването е публикувано в British Journal of Nutrition.