Ефект върху храносмилането

Храносмилането изисква голямо количество енергия, особено когато трябва да обработи недобре сдъвкана храна. Това е и една от причините, смутита да имат славата на по-здравословен вариант за храносмилателната система, спрямо твърдата храна. Проблем в случая се наблюдава, тъй като се смята, че първата стъпка, за да започне храносмилане е образуването на слюнка. Когато приемаме течна храна, ние не я оставяме в устата си и по този начин я лишаваме от възможността да се смеси със слюнка. Слюнката съдържа храносмилателен ензим – амилаза, който играе основна роля при въглехидратите, спомагайки разбиването им в по-малки молекули. Колкото по-дълго се дъвчи една храна, толкова повече време ще има тялото ни да отдели нужните ензими и да направи храносмилането по-лесна задача.

Отделянето на повече слюнка с храненето се свързва и с редица благоприятни ползи като елиминиране на опасни бактерии. При интерес, още по темата може да се прочете тук (английски). Добавянето на какаови зърна, сурови ядки и други храни, които не се смилат лесно може да реши частично описаната ситуация. Изводът, който може да се направи е, че ако отделяме нужното време за сдъвкване на храната, смути вариантите отстъпват пред твърдата храна.

Смути: За кого може да е добра опция?

Смутитата може да са добра опция за хора, които нямат достатъчно време да приготвят твърда храна. Също така за хора, които не обичат плодове или по-често срещано – зеленчуци. Добро съотношение между плодове и зеленчуци, към което да се стремите в едно смути ориентировъчно е 70:30 в полза на зеленчуците, а ако основна цел е отслабване или понижаване на килограми, дори 80-90:20-10 в полза на зеленчуците. Благодарение на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, които те предоставят са много по-добър вариант от всяка бърза храна. По-добри опции за смути комбинации от плодове и зеленчуци биха били: зеленчуци и протеин на прах; зеленчуци и полезни мазнини като авокадо, ленено семе, зехтин екстра върджин, фъстъчено или бадемово масло и други. Стига калориите да се държат под контрол, може да са перфектно допълнение към закуската или между основните хранения.