Добавеното време при хранене за сдъвкване спомага да се чувствате сити по-дълго – едно проучване (английски) показва, че хора са постигнали по-добри нива на ситост, когато са се хранели с бавни темпове. Това също е спомогнало да консумират с 10% по-малко калории през целия ден. По-задълбочено проучване също показва, че при прием на храна в течна форма има голям шанс по-късно през деня да се консумират повече калории – това е така, защото течностите не убиват апетита по същия начин, както твърдата храна. Когато участниците са били накарани да консумират главно храна в течна форма в определени дни, както и главно твърда храна в други дни, е установено, че в дните, където е преобладавала течната форма, калориите са били завишени с 12-19% спрямо дните, в които се е ползвала за основа твърда храна.

Експериментирано е и с различни видове храни, източници на въглехидрати (диня и сок от диня), протеин (сирене и мляко), както и мазнини (кокосово мляко и други продукти от кокос). От друга страна, добре балансирано смути с правилните съставки, може да стимулира чувството за ситост. Смята се, че качествен суроватъчен протеин има висока засищаща стойност, използван като съставка в смути. Особено подходящ при хора, занимаващи се с фитнес или друг вид силов спорт. Също така шейк, базиран на зеленолистни, може да намали чувството за глад и да спомогне отслабването.

Ефект върху кръвна захар

Най-често използваните съставки в смутита са различни плодове и зеленчуци. Неблагоприятен ефект върху кръвната захар имат най-вече плодовете. Когато смесим няколко сладки плода се създава напитка с висок гликемичен индекс. Консумацията на храни с висок гликемичен индекс, предизвиква повишаване нивата на кръвната захар, което от своя страна може да доведе до различни състояния като диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.

В допълнение, промяната състава на храната (в случая от твърда в течна) променя начина по който тялото ни я разпознава и усвоява. Изследване открива (английски), че някои храни след блендиране може да променят начина, по който тялото ни ги разпознава. Даден е пример с пълнозърнест ориз, който може да промени реакцията, която предизвиква в организма и да я доближи до тази на картофите, предизвиквайки по-голямо завишаване на кръвната захар, спрямо твърдата форма.