Кофеинът е любимият ни наркотик. Но какво става, ако пропуснем сутрешното си еспресо? Много е вероятно да получим силно главоболие и то по повече от един начин. Защо?

Кофеинът е стимулант. Той навлиза силно и бързо в мозъка ни и блокира рецепторите за аденозина, които са отговорни за притъпяването на мозъчната активност. След като стопираме притъпяването на мозъка си, изпитваме еуфория, подобрено фокусиране и общо оживление. Тези състояния могат да подобрят продуктивността ни при различни задачи като например шофирането или оставането в будно състояние по време на цялата лекция - както ако сте студент, така и ако сте професор.

Отрицателната страна на поемането е наборът от състояние при неговата липса. Поради очакваната повишена активност на мозъка след сутрешната чашка, спадовете в концентрацията и жизнеността изглеждат по-дълбоки и по-дълги.

Другият проблем е пристрастеността. Кофеинът пристрастява. Затова липсата му може да доведе до цял спектър от главоболия – от няколкоминутно стягане на главата до дълготрайни мигренозни състояния.

Източник: Science Alert