Кофеинът е химикал, който може да бъде открит като основна съставка в кафе, чай, кола, гуарана и други продукти, пише Станимир Михов в своя блог за здравословно хранене и фитнес.Най-често се използва за подобряване на умствената дейност, по-добро съсредоточаване, издръжливост. В комбинация с болкоуспокояващи като аспирин и ацетаминофен (парацетамол) може да се ползва за успокоение при главобол или при мигрена.Някои хора го използват при астма, заболявания на жлъчния мехур, невъзможност за концентрация и съсредоточаване, недостиг на въздух и ниско кръвно налягане.Кофеинът има широко приложение и при борбата с килограмите, като може да повлияе добре на диабет тип 2. Неговата ефективност е и причината да е сериозно разпространен сред хранителните добавки тип фет бърнар и други стимуланти.Интересен факт: Дори различните чайове съдържат кофеин, ето някои данни за 250 мл. количество:Бял чай 30-55 мг.

Зелен чай 35-70 мг.

Черен чай 60-90 мг.

Кафе 150-200 мг.Идва въпросът при толкова ползи и положителни качества, за какво са ни нужни алтернативи на кофеина?Кофеинът действа чрез стимулиране на централната нервна система, сърцето, мускулите и центровете, контролиращи кръвното налягане. Има възможност да покачи кръвното налягане, също така е известен и с диуретичните си свойства. При често и продължително използване губи ефекта си до голяма степен. За да се възобновят неговите свойства е нужно да се направи “кофеинов детокс”. Строго индивидуално е, но пълното изчистване от кофеин на организма може да отнеме от 2 седмици до 2 месеца, като това зависи най-вече от дневната Ви доза консумация на кафе.От друга страна, интересен факт е, че полуживотът на кофеина е 6 часа, което значи, че при прием на 150 мг. кофеин след 6 часа в организма ще са активни само 75 мг.Навлиза в кръвта изключително бързо и са необходими до 45 минути, за да се абсорбира на 99%.Има няколко причини, поради които да обмислите кофеинов детокс или алтернативи за кафе:- Кофеинът вече няма същия ефект както преди.

- Дневната консумация е извън контрол, а често приемът на кофеин е придружен с консумацията на захар.

- Консумацията на кофеин е довело до здравословни проблеми.

- Препоръки на лекар.Каквато и да е причината да се откажете и да потърсите алтернативи, спирането на кофеина не е лесна задача, както физически, така и психически. Обикновено има две полета за действие:Обикновено има две полета за действие:1. Напълно да прекратите приема на кофеинПолзи:

- Най-бързият начин да изчистите тялото си.

- Ще получите обективна оценка на влиянието на кофеина върху тялото.Недостатъци:

- Може да предизвика тежки симптоми в началото.

- Може да намали продуктивността за няколко дни.

- Има по-голяма вероятност да не се справите.2. Постепенно да намалите дневния приемПолзи:

- Проява на по-леки симптоми от намалянето на кофеин.

- Повечето хора могат да запазят продуктивност.

- Леко до минимално главоболие спрямо първия метод.

- По-малък шок за организма.Недостатъци:

- Може да отнеме повече време, за да изчистите организма си в зависимост от началната дневна доза.

- Изискват се допълнителни усилия като следене на количеството и плавно намаляване.И двата метода биха постигнали желания ефект, но всеки трябва да прецени за себе си кой ще има по-малко въздействия върху начина на живот и ще е най-успешен спрямо собствените способности и обстоятелства.Ако все пак не можете да си представите ежедневието без енергията, която идва при приема на кофеин, не сте сами. Приблизително 80% от възрастните пият поне по 3 чаши кафе дневно.. Възможно е да не консумирате кафето, защото харесвате вкуса, а енергията, която Ви е давало отдавна да не е същата. Кафето всъщност е най-консумираното психоактивно вещество в световен мащаб и развиването на зависимост към него е доста възможно явление.В тази статия Ви представям 6 алтернативи на кофеина: