Кофеинът е химикал, който може да бъде открит като основна съставка в кафе, чай, кола, гуарана и други продукти, пише Станимир Михов в своя блог за здравословно хранене и фитнес.

Най-често се използва за подобряване на умствената дейност, по-добро съсредоточаване, издръжливост. В комбинация с болкоуспокояващи като аспирин и ацетаминофен (парацетамол) може да се ползва за успокоение при главобол или при мигрена.

Някои хора го използват при астма, заболявания на жлъчния мехур, невъзможност за концентрация и съсредоточаване, недостиг на въздух и ниско кръвно налягане.

Кофеинът има широко приложение и при борбата с килограмите, като може да повлияе добре на диабет тип 2. Неговата ефективност е и причината да е сериозно разпространен сред хранителните добавки тип фет бърнар и други стимуланти.

Интересен факт: Дори различните чайове съдържат кофеин, ето някои данни за 250 мл. количество:

Бял чай 30-55 мг.
Зелен чай 35-70 мг.
Черен чай 60-90 мг.
Кафе 150-200 мг.

Идва въпросът при толкова ползи и положителни качества, за какво са ни нужни алтернативи на кофеина?

Кофеинът действа чрез стимулиране на централната нервна система, сърцето, мускулите и центровете, контролиращи кръвното налягане. Има възможност да покачи кръвното налягане, също така е известен и с диуретичните си свойства. При често и продължително използване губи ефекта си до голяма степен. За да се възобновят неговите свойства е нужно да се направи “кофеинов детокс”. Строго индивидуално е, но пълното изчистване от кофеин на организма може да отнеме от 2 седмици до 2 месеца, като това зависи най-вече от дневната Ви доза консумация на кафе.

От друга страна, интересен факт е, че полуживотът на кофеина е 6 часа, което значи, че при прием на 150 мг. кофеин след 6 часа в организма ще са активни само 75 мг.

Навлиза в кръвта изключително бързо и са необходими до 45 минути, за да се абсорбира на 99%.

Има няколко причини, поради които да обмислите кофеинов детокс или алтернативи за кафе:

- Кофеинът вече няма същия ефект както преди.
- Дневната консумация е извън контрол, а често приемът на кофеин е придружен с консумацията на захар.
- Консумацията на кофеин е довело до здравословни проблеми.
- Препоръки на лекар.

Каквато и да е причината да се откажете и да потърсите алтернативи, спирането на кофеина не е лесна задача, както физически, така и психически. Обикновено има две полета за действие:

Обикновено има две полета за действие:

1. Напълно да прекратите приема на кофеин

Ползи:
- Най-бързият начин да изчистите тялото си.
- Ще получите обективна оценка на влиянието на кофеина върху тялото.

Недостатъци:
- Може да предизвика тежки симптоми в началото.
- Може да намали продуктивността за няколко дни.
- Има по-голяма вероятност да не се справите.

2. Постепенно да намалите дневния прием

Ползи:
- Проява на по-леки симптоми от намалянето на кофеин.
- Повечето хора могат да запазят продуктивност.
- Леко до минимално главоболие спрямо първия метод.
- По-малък шок за организма.

Недостатъци:
- Може да отнеме повече време, за да изчистите организма си в зависимост от началната дневна доза.
- Изискват се допълнителни усилия като следене на количеството и плавно намаляване.

И двата метода биха постигнали желания ефект, но всеки трябва да прецени за себе си кой ще има по-малко въздействия върху начина на живот и ще е най-успешен спрямо собствените способности и обстоятелства.

Ако все пак не можете да си представите ежедневието без енергията, която идва при приема на кофеин, не сте сами. Приблизително 80% от възрастните пият поне по 3 чаши кафе дневно.. Възможно е да не консумирате кафето, защото харесвате вкуса, а енергията, която Ви е давало отдавна да не е същата. Кафето всъщност е най-консумираното психоактивно вещество в световен мащаб и развиването на зависимост към него е доста възможно явление.

В тази статия Ви представям 6 алтернативи на кофеина: