Нитро американо е новата тенденция сред кафените напитки и модерен вариант на класическото американо, при който еспресото се „удължава“ с вода. Особеното при него е, че кафето се разпенва с азот (нитро), който му придава кадифена кремообразна текстура, а на повърхността се образува нежна корона от пяна с малки надигащи се мехурчета. Това не само е зрелищно, но и докато пиете кафето, изживявате малък момент на лукс.  

Модата шеметно набира скорост и междувременно нитро американо се сервира във все повече кафенета и може да се намери дори в някои супермаркети. То е предпочитано затова, защото съдържа по-малко захар и калории от класическите варианти и въпреки това притежава пълната сила на еспресото и даже леко сладникав вкус. Освен това изглежда и доста „секси“, ако може да се каже така. В заведенията обичат да експериментират с различни аромати – от ванилия и карамел до екзотични добавки  като ашваганда (индийски женшен).  

Как да си приготвите нитро американо сами

Готови кафени продукти за вкъщи позволяват да се наслаждавате на тази напитка и без бариста. Все пак за целта се изискват малко упражнения, както и правилните уреди.

  1. Приготвяне на кафето, най-добре с филтър или машина за еспресо.   

   2. Удължаване с вода: с гореща или студена вода (класическо американо) - или в съотношение 1:1, или според вкуса.

    3. Добавяне на „нитро“: със сифон за втечнен азот, или със специална бутилка за нитро кафе. Газът придава кремообразната корона от пяна.

   4. Сервиране: в стъклена чаша, за предпочитане добре охладено и с малка корона от пяна.

Съвет: без сифон или специална бутилка за нитро кафе не може да се постигне същият ефект, но кратко и енергично разклащане в буркан с винтова капачка все пак създава някакво усещане за пяна.