Чаят: оценка на чаените листа и критерии за качество
Чаят е една от най-старите и разпространени напитки в света, но не всички сортове са еднакви. Качеството на чая е определящо не само за вкуса, но и за аромата, свежестта и ползите му за здравето.
1. Какво определя качеството на един чай?
Качеството на чая се определя от няколко фактора, сред които:
Произход. Най-качествените чайове се отглеждат в региони като Дарджилинг и Асам (Североизточна Индия) и Джъдзян ( Източен Китай).
Време за бране. То влияе за вкуса и качеството на чая. Най-висококачествените чайове се берат много рано през пролетта (т.нар. първа беритба или First Flush), когато на спящите чаени храсти започнат да поникват малки нежни пъпки.
Обработка. Начинът, по който се обработват чаените листа, имат огромно значение за качеството на крайния продукт. Щадящите методи запазват естествените аромати и хранителните му вещества по-добре, отколкото фабричниге.
2. Основното значение на чаените листа
Важен критерий за качеството на чая е оценката на листата според размера и обработката им.
Чайове с цели листа. Те са с най-високата степен за качество. Листата се запазват в пълната си форма, което допринася за богатия аромат и по-бавното освобождаване на съдържанието. Примери за такива чайове са оолонг, благородните чайове от чаените градини на Дарджилинг в Хималаите или зелените чайове като сенча.
Чайове с начупени листа. При тази степен листата са начупени на едро. Начупените листа освобождават съдържанието си по-бързо и често имат по-интензивен вкус. Такива чайове обикновено са по-евтини от тези с цели листа, но качеството им също е добро.
„Фанингс" (Fanings). Това е чай с много фино нарязани или натрошени листа, което позволява по-бързото освобождаване на наситен вкус и аромат. Използва се предимно за чайове в пликчета.
Чайове на прах. Те са с най-ниската степен за качество. Представляват миниатюрни частици, които се отделят като отпадък при обработката на листата. Използват се главно за най-евтините чайове в пликчета.
3. Външни белези за качество
Качеството на чая се определя и по някои външни белези.
Цвят. Висококачественият чай има наситен и равномерен цвят. Листата не бива да изглеждат нито сухи, нито трошливи. При зелените чайове искрящо зеленият цвят е показател за свежест и качество, а при черните – тъмният блестящ цвят на листата.
Аромат. Висококачественият чай има интензивен свеж аромат. Не бива да показва признаци на блудкавост или застояла миризма. Колкото по-свеж е ароматът, толкова по-високо е качеството.
Вкус. Висококачественият чай има балансиран вкус – едновременно богат и комплексен, но не прекалено остър или нагарчащ. Евтините чайове обикновено са неприятно горчиви или блудкави.
Добавки. Най-вече при смесите, каквито са билковите или плодовите чайове, е важно да се внимава за добавките. Висококачествените чайове не съдържат изкуствени ароматизатови, оцветители и други подобни. Колкото по-естествена е сместа, колкова по-добро е качеството.
5. Как се разпознава качественият чай?
Ето няколко съвета, по които да познаете качеството на чая при покупка:
Опаковка. Най-качествените чайове често се предлагат в херметизирани опаковки, за да се съхнани ароматът им. Чайове, продавани в открити кутии или евтини пликчета, бързо изветряват и губят вкуса си.
Произход. Чайовете от реномирани региони по правило гарантират високо качество.
Приготовление. След като се запарят, висококачествените чайове могат да се наливат повече пъти, без да пострада вкусът им. Напротив, нискокачественият чай бързо губи силата си и става горчив.
Обобщение
Който залага на висококачествени чайове, бива възнаграден с интензивен аромат, бистър цвят н чашата и наситен вкус. Независимо дали предпочитате черен, зелен, билков или плодов чай, правилният избор осигурява наслада и удоволствие от пиенето му.













