Невероятно, но за учените е факт. Храните и напитките се влияят пряко от цвета на чашата, купата или чинията, в която са поднесени. На пръв поглед звучи странно, защото това са фактори, които не би трябвало да имат нищо общо с вкуса и аромата на храната или напитката.

И все пак учените твърдят, че ако обичате мляко с какао или горещ шоколад, ще му се насладите пълноценно само ако го консумирате в оранжева чаша или такава с кремав цвят. В експеримента взели участие 60 човека, на които било поднесено мляко с какао в чаши в четири различни цвята – бял, червен, оранжев и кремав. Всички чаши били бели отвътре. Участниците, които пили от чаша в оранжев и кремав цвят, най-много харесали топлата напитка.

Проучванията сочат, че хората инстинктивно предпочитат да консумират какаото си в чаша с такъв цвят и че го намират за много по-вкусно, ако го пият от червена, черна или бяла чаша например.

Любопитно е да се отбележи също, че цветът на чашата подвежда мозъка да си мисли, че ярките цветове правят кафето по-силно.

Цветелина Велчева