Най-добре е горещият шоколад да се консумира натурален и без захар.

Да обгърнеш с длани чаша топла напитка след разточителна зимна разходка е истинска благословия. Изтегнат на дивана с разтоварваща музика или любим филм за фон. През студения сезон топлите напитки са извънредно популярни, като най-предпочитан е горещият шоколад. Дали в планинската хижа, на коледния базар или у дома – шоколад се пие навсякъде. Освен че е вкусен, той има множество положителни ефекти върху тялото. Ето някои от тях:

Горещият шоколад – извор на здраве

В миналото горещият шоколад се е използвал като лекарство за душевни и физически страдания. Неговите ценни фитонутриенти (антиоксиданти) са особено важни за организма. Според изследванията съдържанието им в горещия шоколад е дори по-високо, отколкото в зеления чай и виното.

Освен това топлият шоколад се отразява благоприятно на човешкия мозък. Флавоноидите в какаото увеличават притока на кислород и снабдяването на мозъка с кръв. За по-добра памет се препоръчват две чаши какао дневно. Много е важно да не се добавя захар (или съвсем малко), за да се консумира във възможно най-натурален вид.

 Гарантира добро настроение

Смята се, че горещият шоколад повдига духа. Благотворната напитка помага за преодоляването на стрес, страх и депресия. Освен това той стимулира отделянето на ендорфини - хормони на щастието, които подобряват настроението. Ще се наслаждавате още по-пълноценно на напитката, ако я приемате в компанията на приятели или членове на семейството.

Предпазва от наднормено тегло и повишава устойчивостта на капилярите

Пиенето на горещ шоколад може да ви помогне да свалите някой и друг излишен килограм. Приготвена по специален начин, какаовата напитка е бедна на калории и много вкусна, дори неподсладена. Освен това горещият шоколад е оптимална алтернатива на обичайните десерти или съдържащите захар лакомства. Още по-диетично е, ако вместо краве мляко използвате оризово. То притежава своя собствена сладост и е страхотен растителен заместител.

Съдържащите се в какаото флавоноиди предпазват и от втвърдяване на кръвоносните съдове, поради което играят важна роля за здравето на сърцето. Така се понижава рискът от сърдечно-съдови заболявания и се стабилизира кръвното налягане. Все пак трябва да консумирате  умерени количества - не повече от 2 чаши на ден, за да не прекалявате с приема на скрити мазнини и захари.

И така – напред към кухнята и действайте! Няма да ви навреди, ако от време на време си угаждате и добавяте към горещата напитка малка топка сметана.

Адаптация: Цветелина Велчева