Черният дроб е един от най-важните органи у човека. Той пречиства тялото, филтрира кръвта и ни освобождава от потенциално опасни химикали. Но пазим ли го достатъчно добре, пита Express.

Според проучване от 2012 г. болести, свързани с черния дроб, убиват един на всеки 50 души във Великобритания и тази тенденция продължава да се увеличава. От 9 231 смъртни случаи през 2001 г. бройката им е нараснала до 11 575 към 2009 г.

Лекарите са категорични, че ако не започнем да взимаме мерки за опазването на черните си дроб, до 15 години смъртта в резултат на негово увреждане ще надмине ударите и сърдечно-съдовите заболявания. В същото време черният дроб получава много по-малко внимание в сравнение с болести като порока на сърцето, деменцията или рака на гърдата.

Някои прости съвети, които ще облекчат натоварването на черния ни дроб включват намаляване на алкохола, спиране на пушенето, категоричен отказ от сол и сваляне на излишните килограми. Дори и ако вече сте увредили черния си дроб, не е късно да предприемете тези мерки и той ще получи отдих и възможност да се възстанови, съветват лекарите.