Някои от популярните храни и напитки е по-добре да се избягват напълно, защото вредите от тях са повече, отколкото ползите. В това са убедени различни специалисти в хранителната индустрия, всеки от които посочва по един продукт заедно с причините да го изключим от списъка си за пазаруване. Дали обаче е толкова лесно?

Кълнове

Дъг Пауъл, професор по хранителна безопасност в Държавния университет на Канзас обяснява, че кълновете са били в основата на 40 процента от случаите на бързо разпространение на хранителни инфекции през последните 20 години и толкова пъти са били причина за спиране на храни, че "просто не си струва риска". Независимо дали соеви, бобени или пшенични, кълновете често се оказват заразени със саламонела, листерия или Е. coli. Податливи са на замърсяване, защото семената изискват влага и топлина, за да покълнат - условия, идеални за размножаване на бактерии.

Риба меч

Според педиатъра д-р Филип Ландриган предупреждение номер едно за жените, които са бременни или очакват да забременеят, е да избягват живака в рибата - а рибата меч съдържа голямо количество. Здравословни и незамърсени алтернативи, богати на Омега 3, са например сьомгата и обикновената скумрия.

Диетични безалкохолни напитки

Здравният експерт д-р Айзък Елиас споделя, че не консумира никакви напитки и храни с подсладители, защото данните са безопасността на много от тях (сукралоза, аспартам, ацесулфам К, неотам и др.) са обвити в противоречия и конфликти на интереси сред производителите. Независими изследвания предполагат, че преработени в тялото, тези вещества могат да причинят проблеми с метаболизма и теглото, неврологични заболявания, ставни болки, чревни възпаления и не на последно място, рак."

Храна от веригите за бързо хранене

Джоел Салатин, специалист в областта на устойчивото земеделие, обяснява, че икономическият модел на международните вериги за бързо хранене разчита на земеделие, което не се грижи за развитието и трайната доходоносност на земята. Използва вредни химикали, които не само застрашават човешкото здраве, но и почвите.

Домати в консерва

Лепилата в спойките на тенекиените консерви съдържат бисфенол А (BPA), изкуствен естроген, свързан с висок по-риск от репродуктивни проблеми, сърдечни заболявания, диабет, наднормено тегло и др. Изследванията показват, че този химикал в организма на много хора е в количество, което потиска производството на сперматозоиди и уврежда яйцеклетките.

От една доматена консерва получавате 50 микрограма на литър, а това е достатъчно да повлияе върху хората, особено по-младите. Безопасната алтернатива са стъклените бутилки и буркани.