Вечеря в ресторант – уютна обстановка, тиха музика за фон, вкусна храна… Но в този списък с примамливи неща в заведението рядко фигурира абсолютната чистота, въпреки спазването на строги правила – някои предмети могат да бъдат източник на стомашно-чревни заболявания.

Мащабно изследване на учени от университета в Аризона изяснява кои вещи в ресторантите се използват постоянно, а са с доста съмнителна чистота.

Сетът прибори за сол, пипер, оцет и олио

Той присъства на всяка маса, защото повечето хора си подправят храната, но няма никаква гаранция, че ще откриете чисти. Опасни бактерии били открити върху всяка солница и пиперник в ресторантите в Охайо, Аризона и Ню Йорк. Говорим за наистина солидно количество – до 11 хиляди единици върху всеки такъв предмет.

Менюто

То е първото, което вземат хората, когато седнат на масата в ресторанта, но невинаги го правят с чисти ръце. Според изследователите по страниците му могат да се намерят до 18 хиляди опасни микроби.

Генераторът за лед

Такива апарати има в много ресторанти, за да се охлаждат по-бързо напитките и да останат хладни по-дълго. Но рядко някой от персонала се захваща да измие генератора за лед – върху 60% от тях са открити микроби.

Ръкавиците на персонала

Когато посетителите видят, че персоналът в ресторанта работи с ръкавици, се чувстват спокойни, че са на чисто и изискано място и храната няма как да се замърси. Но това чувство е измамно, защото на практика готвачите мият и режат зеленчуци, чистят риба и приготвят пържолите с тези точно ръкавици, а анализаторите са установили, че хората в кухнята на заведенията мият ръцете си по-старателно, ако не носят ръкавици.

Източник: Новите родители