Зимата е на прага ни. Но на снега невинаги може да се разчита – ту го има, ту го няма, а и за да му се насладим, трябва или да го гледаме през прозореца, или да живеем в хладилник. О, не, чакай... има още една възможност. Направи си снежинка сам! Красива, кристална, огромна снежинка, която не се топи, не е студена и не, не е направена от хартия.

От какво се нуждаеш:

• няколко чистачки за лула – има ги в специализираните магазини;

• боракс – от аптеката;

• дебел конец или канап;

• голям буркан;

• молив;

• вода;

• боя за храна – по желание.

Какво трябва да направиш:

1. Направи скелета на снежинката. В зависимост от това колко голяма искаш да бъде завържи на кръст три чистачки за лули или нарежи една и закрепи парчетата под формата на снежинка.

2. Завържи конеца между рамената на чистачките за лули, така че да се получи „поличката” на снежинката.

3. Вземи още едно парче от конеца и го вържи за едно от рамената на скелета. Другия му край закрепи здраво за молива. Конецът трябва да е толкова дълъг, че да можеш да провесиш свободно снежинката в буркана, когато моливът е поставен върху гърлото му.

4. Напълни буркана с вряла вода. Нашата снежинка ще бъде гореща.

5. Бавно прибавяй боракс във водата, като разбъркваш сместа след всяка лъжица, за да се разтвори добре. Продължавай, докато водата се насити напълно. Ще разбереш това, когато по дъното на буркана започне да остава неразтворен боракс. Ако не можеш да намериш боракс, може да използваш сол или захар, но снежинката ще се нуждае от повече време, за да „порасне”.

6. По желание може да добавиш малко боя за храна в сместа. Така снежинката ти ще добие нежен оттенък.

7. Сега потопи скелета във водата така, че да е напълно покрит от нея и да не докосва стените и дъното на буркана.

8. Остави буркана на спокойствие и си легни да спиш.

На сутринта ще видиш колко красиви бораксови кристали са окичили твоята малка домашна снежинка! Извади я внимателно, остави я да се изсуши и украси стаята си. Най-добър ефект ще се получи, ако я окачиш на прозореца, така че хилядите кристалчета да улавят и пречупват слънчевата светлина.

Защо става така?

Бораксът оформя кристали, в които молекулите са подредени в уникални форми. Всеки кристал е единствен по рода си, защото формата, която заемат молекулите, никога не се повтаря напълно. Точно затова не съществуват две еднакви снежинки. Солта и захарта също оформят кристали – солните са винаги кубични, докато снежните имат шестоъгълна структура. Горещата вода поема повече бораксови кристали от студената, защото затоплените водни молекули се раздалечават една от друга и правят място за бораксовите. Когато това място се запълни, достигаме насищане на сместа. При охлаждане молекулите отново се сближават и водата не може да задържи всичкия боракс. Той се отлага по твърдите форми наоколо и образува кристали. Същото се случва и с истинските снежинки – когато водата изстива, молекулите се приближават една към друга. И тъй като всички водни молекули са шестоъгълни, такива са и снежинките.