Рандал Мънроу, автор на уебкомиксите Xkcd и популяризатор на науката, е написал две книги, които отговарят на "абсурдни хипотетични въпроси". Един от най-необичайните, разгледани в първата, е следният - "От каква височина трябва да се пусне пържола, за да се сготви, когато падне на земята?". Мънроу дава доста изчерпателен отговор, но също така изтъква, че ще е необходим лабораторен експеримент, за да се провери неговото "диво предположение". Е, сега този експеримент е направен - и има снимков материал!

Въпросът на Алекс Лахи се основава на факта, че обект, който се движи с висока скорост през атмосферата, ще изпита огромно нагряване поради компресията на въздуха в предния му край. Така че възможно ли е да се приготви пържола по този начин? Е, не съвсем. Да, температурата е висока, но методът на готвене – ужасен.

Да вземем метеоритите например. Външните им слоеве се нагряват и изгарят, така че това, което всъщност достига до земята, е студено. Същото нещо се случва и с пържолата. Мънроу изказва хипотезата, че външните слоеве ще се нагорещят и ще бъдат откъснати с висока скорост. При пържола, която лети със скорост Мах 5 - пет пъти по-висока от скоростта на звука - компресията ще я запече и смачка, но вътрешността ще остане сурова.

"За целите на тази симулация приемам, че при по-ниски скорости някакъв вид разпръскване на вихъра създава обръщащо се тумбесто тяло, докато при хиперзвукови скорости то се смачква в полустабилна сфероидна форма. Това обаче не е нищо повече от смело предположение. Ако някой вкара пържола в хиперзвуков въздушен тунел, за да получи по-добри данни по този въпрос, моля, изпратете ми видеото - пише Мънроу в отговора.

казва се, че някой е направил точно това. Том Фишър и Томас Рийс изследват хиперзвуковия топлообмен в университета в Манчестър, Великобритания, и решават да проведат експеримента. Те използват "21-дневно отлежала говежда пържола" от британската верига супермаркети Sainsbury и я поставят във въздушен тунел при скорост Мах 5.

Приблизителното изчисление на Мънроу за свитостта не е било твърде погрешно и то може да се види ясно на снимките на хиперзвуковите ветрове. Термокамерите показват как външната част на пържолата наистина се изпича и издува, докато вътрешността остава студена.

Винаги е хубаво, когато експериментите съвпадат с теориите.

Източник: IFLscience