За първи път телешки стекове бяха отгледани единствено от клетките на крава извън пределите на Земята, на борда на Международната космическа станция. 

В основата на пробива е израелският стартъп “Aleph Farms”. Нужните за целта биологични материали са излетели от Казахстан на 25 септември, на борда на „Союз MS-15“, и са изпратени обратно към Земята седмица по-късно.

Процесът по лабораторното образуване на месото е следният: Изследователите вземат клетки от крава, подхранват ги и ги поставят в среда, имитираща вътрешността на тялото на животното. Това кара клетките да образуват мускулна тъкан и така постепенно да се разраснат до размера на една порция говеждо. За да бъдат отгледани в Космоса обаче, те са поставени в магнитен 3D принтер на руската компания “3D Bioprinting Solutions”.

С откритието си от компанията се надяват да предизвикат по-хуманно отношение към животните и клането им да намалее. Освен това, отглеждането им изисква много ресурси – обширни тревни площи, вода, време за размножаване и отглеждане. Кравите отделят 41% от парниковите газове, произвеждани от добитък, което представлява 14.5% от глобалните емисии в световен мащаб, според данни на ООН.

Продуктите на “Aleph Farms” ще бъдат пуснати в продажба след не по-малко от 3 години.

Мениджър Нюз