Все повече хора посягат към плодовете и зеленчуците заради техните неизброими хранителни и здравни преимущества. Казвали са ни обаче, че не е хубаво да ги ядем директно от супермаркета. Най-напред е редно да ги измием. Необходимо ли е наистина това и какво ще стане, ако не го направим?

Какво съдържат?

Плодовете и зеленчуците често се консумират сурови, прясно откъснати или обработени съвсем малко. Именно поради тази причина здравните експерти са загрижени за това доколко всъщност са безопасни. Пресните плодове и зеленчуци, както и непастьоризирания сок, могат да приютят множество вредни микроби (известни като патогени). Например салмонела, кампилобактер, листерии и ешерихия коли. Освен това те могат да съдържат остатъци от пестициди и токсични смеси, произведени от плесена по повърхността им или дори в самите тъкани на тези храни.

Пресните плодове и зеленчуци могат да съдържат и алергени, които са се появили по естествен начин или вследствие на замърсяване. Те могат да предизвикат сериозен дискомфорт на хора с подобна нетърпимост. От всички потенциални рискове замърсяването с миниатюрни буболечки или микроби, е най-широко преобладаващо.

Поглъщането на малък брой от тези опасни организми може и да не навреди на тялото ни, тъй като имунната ни система има възможност да се пребори с тях. Проблемите започват, когато защитите ни падат и тези „лоши микроби“ започнат да се множат и разпространяват из нас.

През последните години плодовете и зеленчуците, като например целината и пъпеша, са идентифицирани като потенциални източници на патогени. Те са по-податливи на замърсяване. Нещо повече – стават причината за множество здравни и социални проблеми, както и огромни икономически загуби в световен мащаб.

Миналата година в САЩ плъзна заразната болест листериоза. Тя се предизвиква от поемането на бактерията  Listeria monocytogenes, свързана с предварително опакованите карамелени ябълки. 35 хора от 12 различни щата бяха заразени. Трима от тях починаха.

През май 2011 г. Германия преживя най-голямата епидемия на хемолитично-уремичния синдром – заболяване, характеризиращо се с анемия, остри проблеми с бъбреците и ниски нива на тромбоцитите. То бе предизвикано от бактерията ешерихия коли, свързваща се с пресни продукти като сминдух. Близо 4000 души се разболяха само за три месеца. Симптомите включваха главоболие и диария. Това доведе до заразяването на още 800 души. Властите съобщиха за общо 53 смъртни случая.

През 2011 г. пъпешите в САЩ бяха заразени с Listeria monocytogenes. 146 души в 28 щата се разболяха. 30 от тях починаха.

Австралия се възприема за един от най-безопасните доставчици на храна. Въпреки това и там всяка година се съобщават за най-различни заболявания от този тип. Финансираната от правителството организация OzFoodNet заяви, че само през последното тримесечие на 2013 г. са били регистрирани 674 чревни заболявания, включително такива, предизвикани от заразена храна.

Миенето помага ли?

Миенето на плодовете и зеленчуците е една от най-важните стъпки при обработването им на индустриално ниво. То има за цел да отстрани пръстта и някои пестициди, както и да премахне буболечките. Измиването ги прави не само по-безопасни и по-качествени, но и увеличава срока им на годност.

Използването на качествена вода обаче е от съществена роля. Самата вода може да бъде източник на допълнителни зарази, особено ако се преизползва при етапите на бране и обработка. Измиването със санитарни агенти е далеч по-добро. Водата премахва микроорганизмите от продуктите, но санитарните агенти ги убиват.

Въпреки че първият етап на измиване може значително да намали нивата на патогени, проникването им в цепнатините на продуктите, както и в между самите клетки, е съвсем възможно.

Веднъж щом се озоват на тези места, патогените могат да оцелеят и да се размножат, преди продуктът да бъде консумиран. Съответно предварителното измиване може и да не е 100 процента ефективно. Беленето може да помогне за отстраняването на микробите на повърхността, но по този начин рискуваме да замърсим и вътрешността.

Температурите на готвене убиват повечето от патогеничните микроби. Съединенията, образувани от тях обаче (метаболити) могат да бъдат толерантни към топлина и да предизвикат сериозни здравословни проблеми. Измиването може да помогне при отстраняването на част от тях, но не на всички.

Какво да правим?

Рискът да изядем замърсен продукт днес е много по-голям, отколкото в миналите векове. Това се дължи основно на факта, че продукцията, обработката и търговията с плодове и зеленчуци се случва при разнообразен климат и в рамките на различни държави (всяка със свои собствени правила и регулации за третиране).

Повечето от тези заболявания могат да бъдат избегнати. Измиването на плодовете и зеленчуците на чиста чешмяна вода намалява значително нивата на бактерията ешерихия коли по броколито и марулите (но не я елиминира напълно).

Също така – никога не яжте продукти, които изглеждат развалени, но не забравяйте, че заразените стоки може да изглеждат и миришат като такива, които са безопасни за ядене. Уверете се, че повърхността на кухнята е чиста и използвайте правилните температури за готвене.

Източник: Science Alert, автор: Сенака Ранадхера