Имунната система е съвкупност от множество биологични структури и процеси в организма, предпазващи го от болести. За да функционира правилно, имунната система трябва да разпознава широк кръг от агенти, наричани патогени – от вируси до хелминти, и да ги различава от собствената здрава тъкан на организма. При много видове имунната система може да се раздели на обособени подсистеми, например на вродена и придобита или на хуморална и клетъчна. При човека кръвно-мозъчната и други подобни бариери отделят периферната имунна система от невроимунната система, защитаваща главния мозък.

Патогените могат бързо да еволюират и да се адаптират, като по този начин избягват разпознаването и неутрализацията си от имунната система, но от друга страна са се развили и различни защитни механизми за разпознаване и неутрализиране на патогени. Дори простите едноклетъчни организми, като бактериите, имат рудиментарна имунна система под формата на ензими, предпазващи ги от бактериофагни инфекции. Други прости имунни механизми се развиват в ранните еукариоти и продължават да се използват от техни съвременни потомци, като растенията и насекомите. Такива са фагоцитозата, антимикробните пептиди (дефензини) и комплемента. Челюстните, включително хората, имат още по-усложнени защитни механизми, включително способността да се адаптират с времето, за да разпознават по-ефективно определени патогени. Придобитият или адаптивен имунитет създава имунологична памет след първоначална реакция на даден патоген, което води до подобрена реакция при последващ сблъсък със същия патоген. Този процес на придобит имунитет е основа на ваксинацията.

В древността

Най-ранните сведения за проучвания на имунната система датират от преди повече от две хилядолетия. Първата ваксина е била разработена едва през 18-и век, но хората осъзнават огромното значение на имунитета много преди това. По време на чумата в Атина през 430 пр. Хр, гърците забелязали, че хората които са оцелявали след прекарване едра шарка, никога не се заразявали отново.

Целувката е ваксина

Слюнката, разменена при целувка, има особе­ни свойства. Тя съдържа про­теин: СЛПИ (секреторен левкоцитен пептидазен инхибитор). Тази съставка на слюнката оказва мощен биологичен ефект, борейки се срещу мик­робите, микозите и някои вируси. Тези данни ни разкриват защо предаването на вируса на СПИН през устата е изключително рядко. Впрочем този протеин спомага и за заздравяването на наране­ните тъкани и има противовъзпалителен ефект.

Можете да заемете имунитет

Антитела в кърмата дават на бебетата временен имунитет от заболявания, към които е имунизирана и майката.

Слънце и имунитет

Слънчевата светлина може да подтисне работата на имунната система, но в същото време, тя подпомага производството на витамин D. В допълнение, някои проучвания доказват, че витамин D може да стимулира производството на антимикробни пептиди в кожата, които предпазват кожата от инфекции.

Оздравяването понякога боли

Симптомите на болест понякога са резултат от работата на имунната система. Много често чуваме, че бактериите, вирусите и гъбичките са сигурен знак за заболяване, но това технически е неправилно. Често симптомите се появяват, защото имунната система реагира на микроорганизми.

Комедиите лекуват

Може би най-лесният начин да засилим своя имунитет е чрез смеха. Той влияе на организма почти толкова благотворно, калкото и физическите натоварвания: снижава кръвното налягане, избавя от стреса и укрепва имунната система, подобрява апетита, понижава нивото на холестерола.

Имунната система отслабва с възрастта

С напредване на възрастта намалява и способността на имунната система да се бори с инфекциите. Смята се, че възрастните хора са по-уязвими на разболяване от грип и пневмония, като рискът от фатален край е по-висок, отколкото при по-млади хора.

Проучвания показват, че ефективността на ваксините при хората над 65-годишна възраст е по-ниска, в сравнение с по-младите хора.

Имунитетът започва от стомаха

Всички сме чували прословутата поговорка „любовта на мъжа минава през стомаха”. Но колко от нас знаят, че стомахът има далеч по-важнo значение освен да отразява емоциите ни? А именно, че от него зависи и цялостното ни здравословно състояние.

Да, грешка няма. Около 80% от имунните клетки на човека се намират в храносмилателната система. Съответно, здравето на стомашно-чревния тракт и състоянието на имунната система са взаимно свързани – ако имате стомашни проблеми, можете да сте сигурни, че защитните механизми на организма са понижени.