Мъдреците са последните зъби, които поникват в устата. Неслучайно носят това наименование - не защото ставате по-мъдри след поникването им, а защото израстват в зряла възраст.

Те изглеждат досущ като кътниците, макар че понякога могат да бъдат по-дребни от тях.

Вероятно знаете, че не при всички хора израстват всичките четири мъдреци (или изобщо), както и че при мнозина те се изваждат. Ето защо няма как да не се запитаме защо хората ги имат?

Отговорът се крие отчасти в нашето минало и отчасти – в настоящето.

По-мощни челюсти

Досущ като начина, по които споделяте общи черти с вашите роднини, така и хората имат доста общо с голямото си семейство – приматите. Маймуните, горилите и шимпанзетата също имат мъдреци.

Преди няколко милиона години ранните предци на хората са имали по-големи челюсти и зъби от тези на днешните хора. Например преди около 3 до 4 милиона години е живял вид, наречен Australopithecus afarensis, известен още като "видът на Люси" по името на известния фосилен екземпляр Люси.

Челюстта и зъбите на Australopithecus afarensis са били доста по-големи и по-дебели от вашите. Имали са три големи кътника с дебел емайл. Вкаменелостите на черепите на някои от тези много ранни хора също показват доказателства за мощни дъвкателни мускули.

Промени в храненето

Учените смятат, че по-здравите челюсти и зъби са били необходими, тъй като храните, които са консумирали ранните човешки предци, като сурово месо и растения, са били много по-трудни за сдъвкване, отколкото храната днес. Изследователите разглеждат неща като следи и микроскопични модели на износване на вкаменени зъби, за да разберат с какво са се хранили изчезналите предци.

Днешната храна е много по-мека, отколкото е била в миналото, което се дължи на много фактори, включително земеделие, готвене и съхранение на продуктите. По-меката и лесна за сдъвкване храна означава, че работата на зъбите е по-лека. В резултат на това челюстите на съвременните хора са еволюирали до по-малки, а лицата им са по-плоски, отколкото са били тези на изчезналите ни предци, тъй като храната ни не изисква същите големи и остри зъби, каквито са имали те.

Като се имат предвид тези промени, които са протичали много бавно в продължение на милиони години, третите кътници - мъдреците - може би вече не са толкова важни, колкото са били някога.

Липсващи мъдреци

При около 25% от хората днес липсва напълно поне един мъдрец, което означава, че той изобщо не се е образувал. Въпреки че понякога на хората не им израстват други зъби, това е много по-често срещано при мъдреците.

Учените не са сигурни защо това е така, но може би е свързано с гените, които наследявате от родителите си. Някои твърдят, че липсата на мъдреци е предимство за съвременните хора с по-малки челюсти. Със сигурност е по-лесно да се поберат по-малко зъби в по-малка челюст.

Понякога, поради липса на място, мъдреците могат да се заклещят в челюстната кост и никога да не се появят напълно (или само частично).

Заклещените мъдреци се срещат по-скоро в долната челюст, отколкото в горната. В случаите, когато мъдреците са само частично проникнали, хората понякога могат да изпитват болка, да получат кариес или възпаление на венците. Ето защо зъболекарите ги изваждат.

Но обикновено ако мъдреците са напълно пробили, разположили са се правилно и са здрави, не е необходимо да се премахват.

Зъболекарите могат да прегледат устата ви, за да установят дали има мъдреци, или да ви направят рентгенови снимки на челюстта ви, ако тези последни кътници все още не са поникнали и подозирате, че може да са засегнати.

Зъболекарите могат също да решат дали да лекуват или директно да извадят вашите мъдреци. Междувременно миенето на зъбите поне два пъти дневно и ежедневното използване на конци ще ви помогнат да поддържате всички зъби здрави.