Лоша новина за всички любители на екстремния фитнес: прекомерните интензивни упражнения могат да отслабят имунната ви система. Поне това сочи проучване, в което са анализирани над 4700 молекули на течности, събрани от пожарникари след тренировка.

Това може да е проблем за хората с натоварващи във физически отношение професии, които изискват постоянна фитнес подготовка (например тези в спешната помощ и спортистите).

"Хората, които са в много добра физическа форма, може да са по-предразположени към вирусни респираторни инфекции непосредствено след интензивни физически упражнения", предполага биомедицинският учен от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория (PNNL) Ернесто Накаясу. "Наличието на по-малка възпалителна активност за борба с инфекцията може да е една от причините".

Макар че има сериозни доказателства, които сочат, че умерената физическа активност сред здрави хора може да благоприятства имунната система в дългосрочен план, все още е спорно какво се случва с имунната система непосредствено след интензивни физически упражнения.

Съществуват малко надеждни доказателства в подкрепа на твърдението, че интензивните физически упражнения повишават риска от опортюнистични инфекции, въпреки че няколко предишни проучвания са отбелязали самостоятелно докладвани инфекции на горните дихателни пътища при спортисти (в сравнение с контролните групи) след напрегнати дейности. Не е известно дали става въпрос за взаимовръзки или за причинно-следствени връзки.

Затова Накаясу и колегите му изследват кръвната плазма, урината и слюнката на 11 пожарникари преди и след 45 минути интензивни упражнения, при които теглят до 20 кг екипировка по хълмист терен.

"Искахме да разгледаме по-подробно какво се случва в организма и да видим дали сме в състояние да открием опасността от изтощение в най-ранните му етапи", обяснява биоаналитичният химик от PNNL Кристин Бърнум-Джонсън. "Може би ще успеем да намалим риска от напрегнати физически упражнения за служителите на службите за бързо реагиране, спортистите и военнослужещите."

Няма съмнение, че физическите упражнения правят чудеса за нашето здраве - от подобряване на настроението до укрепване на имунната ни система. Но както и при предишни проучвания, новото изследване открива възможни признаци на потискане на имунната система в трениращите пожарникари.

Наред с очакваните физически промени, които помагат на телата ни да поддържат повишеното количество течности, енергия и кислород, което изискват физическите упражнения, се наблюдава намаляване на молекулите, участващи във възпалението. Това е съпроводено с увеличаване на опиорфина, който разширява периферните кръвоносни съдове.

Какво в крайна сметка означават тези промени за краткосрочната функция на имунната система, не е ясно, но изследователите имат няколко идеи.

"[Опиорфинът] може да увеличи притока на кръв към мускулите по време на тренировката, за да подобри доставката на кислород и хранителни вещества", пише екипът в статията си.

"Приемаме, че намалението на възпалителните молекули, което наблюдавахме в слюнката след тренировка, може да представлява адаптивен механизъм за подобряване на газообмена в отговор на по-високата клетъчна потребност от кислород."

Промяна е имало и в оралния микробиом на участниците. Учените подозират, че това се дължи на увеличаването на антимикробните пептиди, открити в устата на пожарникарите след интензивната им дейност. Защо? Вероятно за да се компенсира потискането на имунната система (макар че това заключение се оспорва).

"Това увеличение на антимикробните пептиди обаче не е имало ефект върху инхибирането на растежа на E. coli", уточняват Накаясу и колегите му, "което предполага, че способността на антимикробните пептиди в устната кухина да предпазват гостоприемника от инфекции е ограничена.“

Въпреки това други учени твърдят, че някои от наблюдаваните промени може да не са признак на потискане на имунната система, а на "повишено състояние на имунен надзор и имунна регулация".

Не трябва да забравяме също така, че пожарникарите са изложени на уникално въздействие на замърсители по време на пожари, което също може да промени имунните им реакции. Нещо повече, в това проучване са разгледани само здрави и активни мъже, предупреждават изследователите, така че са необходими допълнителни изследвания сред по-широка общност, за да се потвърдят техните констатации.

Въпреки това "съществуват доказателства, подкрепящи връзката между физическото натоварване и по-високата честота на респираторни инфекции", заключават Накаясу и екипът.

Изследването е публикувано в Military Medical Research.

Източник: Science Alert