Ново изследване на германски учени, публикувано в Science Advances, показва потенциална връзка между мускулната маса и здравето на имунната система. Според него хората с повече мускули вероятно се борят по-ефективно с инфекциите. Мускулната тъкан действа като своеобразен подслон за имунните клетки. Тук те могат да се скрият и да се предпазят от изтощение в постоянната битка срещу нападащите патогени.

Изследователите отдавна знаят, че Т-клетките (или Т-лимфоцитите), които разпознават и убиват вирусите и вредните бактерии – се изтощават, когато се борят срещу хронични инфекции. В резултат на това те престават да бъдат толкова ефективни и имунната реакция е по-слаба. Често настъпва физическо „тлеене“, което е свързано със загуба на тегло и мускулна маса.

Ето защо авторите на изследването решават да проверят дали няма връзка между функцията на Т-клетките и скелетните мускули. За тази цел те заразяват мишка с вирус, известен като LCMV, и откриват, че това кара мускулите на гризачите да отделят по-голямо количество сигнализиращ протеин, наречен интерлевкин-15 (IL-15). Той регулира активирането и образуването на Т-лимфоцитите. Това от своя страна подпомогнало наличието на проникващите в мускулите лимфоцити (MIL) – недиференцирани имунни клетки, които съдържат високи нива на Т-клетъчен фактор (Tcf1). Т.е. имат голям шанс да се превърнат в Т-клетки и да започнат да се размножават чрез пролиферация.

Освен това учените открили, че мишките с по-голяма мускулна маса се справят по-добре с болестта, отколкото гризачите със слаба мускулатура. На въпроса дали от това може да се заключи, че същото нещо се случва в човешкото тяло, учените засега не могат да отговорят точно. Бъдещите експерименти ще покажат това, заключават експертите.

Източник: IFLScience