Когато не се наспим, се чувстваме зле – мъчи ни главоболие, нямаме настроение, гади ни се и светът сякаш се върти пред очите...

Почти като след препиване и махмурлук.

Състоянието наподобява интоксикация

И не само настроението е потиснато. Страдат всички системи в тялото.

Проучване, публикувано в Science Advances доказа, че по време на дълбок нощен сън системата, отговорна за изхвърляне на „отпадъците“ от клетъчните структури на мозъка, работи оптимално.

Ако тийнейджърът редовно си ляга след полунощ, започва да страда от дефицит на съня, чийто негативен ефект се натрупва с времето. Резултатът обикновено е липса на внимание, хиперактивност, нарушен апетит – липсва му желание да яде или пък се тъпче нанаситно.

Има проблеми и в училище, заради трудното съсредоточаване. Липсва му енергия и физически сили. Като цяло всичко това се отразява зле и на имунитета, обяснява педиатърът и специалист по съня Олга Доброволска, създател на сайта Sleep Expert.

Излишъкът от кортизол пък провокира появата на акне. И нещо още по-неприятно, което тийнейджърите отчитат – не могат да качат мускулна маса и да изваят така желаните „плочки“. С други думи

„помпането“ на релефни мускули е почти невъзможна задача без редовен сън.

Затова пък при системно недоспиване, трупа без проблем мастната тъкан.

Когато не спим достатъчно, хормоните за регулиране на апетита - лептин и грелин - са извън контрол. През цялото време ще искаме да ядем нещо вредно - шоколад, торта, бисквитки.

Такава "диета", както знаете, води до напълняване. Нещо повече, при юношите всичко това се наслагва върху хормоналните промени в тялото.

Разбира се, сънят не е единственото вълшебно хапче.

Не всички трудности в поведението, външния вид и характера се решават с добрия режим на сън. Но той фактор, върху който можем съзнателно и лесно да влияем.

Мона Василева / Новите родители