Научно доказано е, че липсата на сън, нередовният режим, недоспиването имат пагубно въздействие върху здравето. Както и върху цялостния ни тонус. Сравнете как се чувствате след 8-часов качествен сън и след 2-3 часа дремане на пресекулки. Поради различни причини е възможно да се налага да преосмислите стандартния цикъл на спане от 8 часа. Така наречения еднофазен сън е най-разпространен сред хората, но понякога се налага да адаптираме времето за сън към натоварената седмица. Съществуват различни алтернативи на рутини за сън, които биха ни осигурили повече свободно време.

6 часа през нощта и 20 минути през деня.

Дрямката през деня е винаги добър избор Подобрява паметта и ви позволява да презаредите. Стига да имат условията да го правите, възползвайте се. Можете да опитате също да спите 5 часа през нощта и около 45 минути през деня.

Хората, за които подобен режим не би бил подходящ, е ако при дори най-кратка дневна дрямка не могат да заспят вечерта.

4 часа през нощта и 5 дрямки оп 20 минути

Има хора, които заспиват веднага, щом легнат. Други се въртят с часове. Ако сте от първите, опитайте този вариант. Предимствата на този вариант е, че ви осигурява много свободно време и можете да пренаредите обичайния си график. Недостатъците са, че е неподходящ за хора на пълен работен ден.

2 часа през нощта и 5 дрямки по 30-40 минути

Подходящо е за „нощните птици“. Ако превърнете в навик този цикъл, ще се учудите колко работа бихте могли да отметнете. Трудно е за адаптация, подобно на горния вариант. Ще си осигурите много повече свободно време, но е важно да наблюдавате как се държи мозъкът ви. Ако забележите, че ви е трудно да се концентрирате и през цялото време ви се спи, явно сте за нещо по-стандартно.

5 часа сън и 3 дрямки по 20 минути

Много подходящ вариант за учащи. Младите хора обичат да стоят до късно и това често се отразява на качеството на съня. В училище или в университета се прозяват, трудно се концентрират и лесно забравят. Опитайте да приучите тялото си на такъв режим и ако се окаже удачен вариант за вас, ще решите много проблеми.