В един перфектен свят всички щяхме да имаме балансирана, богата на хранителни вещества диета, която е пълна със здравословни мазнини, плодове, зеленчуци, подходящи протеини и фибри – и теоретично не би трябвало да приемаме допълнителни витамини и микроелементи за укрепване на имунната си система.

Уви, в забързаното си ежедневие, повечето от нас, не само не успяват да си набавят полезни вещества по естествен начин, но и консумират нездравословна, преработена “бърза” храна на крак.

В допълнение към небалансираната диета, много от нас понасят високи нива на стрес в ежедневието си, което допринася за необходимостта на организма от още повече витамини и имуностимуланти.

Имунолозите казват, че не можем да заместим разнообразното хранене с хранителни добавки, но можем да запълним празнините, за да компенсираме дефицита на витамини в тялото си, особено в сезона на вирусите.

Най-важното, което трябва да запомните от тази статия е:

Приемайте оптимална комбинация от вит. C, D и цинк, стремете се да консумирате свежа и витаминозна храна, контролирайте стреса и тялото ви ще се отблагодари със силен имунитет и устойчивост на патогенните бактерии и вируси.

А ако искате да знаете защо точно тази комбинация ще ви защити в грипния сезон, продължете с четенето…

Витамин С

Човешкото тяло не може само́ да произвежда витамин С, той не се съхранява в тялото, трябва постоянно да се допълва и не може да си навредим с приема му.

Витамин С е един от най-добре проучените микроелементи, мощен антиоксидант, действа противовъзпалително и укрепва клетките на имунната система. Той се изразходва бързо при инфекция и когато сме подложени на огромен стрес, а пушачите обикновено са с хронична недостатъчност.

Вит. C ускорява заздравяването на рани, намалява хиперпигментацията на кожата и е чудесен за вашата здрава, млада и красива кожа.

Проучванията установяват, че допълнителният витамин С намалява тежестта и продължителността на настинката и грипа, и дори олекотява симптомите на хоспитализирани пациенти с Covid-19.

Добра доза за максимално усвояване и подсилване на имунитета е 500-1000 милиграма дневно.

Витамин D

Дефицитът на витамин D е световен проблем, а у нас 4 от 5 души са с недостиг на “слънчевия” витамин.

Недостатъчните нива на витамин D, който всъщност е стероиден хормон, е сериозен проблем за защитните сили на организма, защото е суперзвездата на имунитета.

Вит. D модулира много аспекти на нашата имунна функция - прави вродената ни имунна система по-ефективна при битката с бактерии и вируси, и може да намали честотата на инфекциите на горните дихателни пътища.

Ниските нива на витамин D са свързани с по-висока честота на автоимунни заболявания, чести настинки и вирусни инфекции, лошо настроение, глад за въглехидрати, ниска енергия, болка в мускулите и в костите, усещане за умора и недоспиване, намалена костна плътност (остеопороза).

Тъй като витамин D не се намира лесно в много храни (с изключение на мазната риба, черния дроб на треска и обогатените храни), през есента и зимата, когато слънчевите часове са по-малко и прекарваме повече време затворени, е препоръчително да приемаме добавка с витамин D.

През зимните месеци може да приемате 400 - 800 IU на ден, с храна.

Цинк

По данни на Световната здравна организация, между 17% и 30% от световното население има дефицит на цинк, което потенциално има редица негативи за общественото здраве.

Цинкът е микроелемент с ключова роля за ефективността на клетките и цитокините и на вродената, и на придобитата ни имунна система.

Цинкът помага в борбата с вирусите като увеличава нашите Т-клетки, има антиоксидантно действие, предпазва организма от свободните радикали, и доказано съкращава продължителността на настинката, когато се приема като добавка.

Ако имате дефицит на цинк, може да сте по-податливи на настинки, грип или редица инфекции.

Някои признаци на недостиг на цинк са усещането, че винаги имате нужда от сладко след хранене, поява на акне, бели петна по ноктите и, разбира се - отслабена имунна система.

Цинкът се съдържа във високи нива в стридите, говеждото и раците, в по-ниски количества в бобовите растения, тофуто, тиквените семки, кашуто и други ядки и семена.

Препоръчва се прием на 5-10 милиграма цинк дневно, особено през есенните и зимните месеци и при първите признаци на настинка или грип.

Как да си набавяме оптимална доза от тази комбинация за подсилване на имунитета?

По-лесно е отколкото предполагате. Не се налага да направите опашка в аптеката, проверявайки количествата вит. C, D и цинк в хранителните добавки.

Просто попитайте за Молекин Комплекс. В дневната доза от 1/2 таблетка се съдържат 500 мг витамин С, 400 IU витамин D и 5 мг цинк - идеалната и доказана комбинация в точните количества за силен имунитет през есента и зимата.

Молекин Комплекс съдържа 30 таблетки, което означава, че една опаковка е осигурява имунна подкрепа за организма за 60 дни, или 2 месеца.

А цената е разумна - попитайте в аптеката или поръчайте Молекин онлайн с до 15% отстъпка през октомври.

Насладете се на радостите на красивата есен и уютната зима здрави и енергични с Молекин.

Източници:

  • The 4 vitamins and supplements this immunologist takes every day to strengthen her immune system: ‘Your body will thank you’, cnbc.com
  • 78 на сто от българите страдат от недостиг на витамин D, dariknews.bg
  • Dynamic Immune Support For Fall, weightandwellness.com

Снимки:

https://www.freepik.com/free-photo/spiritual-prayer-hands-sun-shine-with-blurred-beautiful-sunset_3952177.htm#query=vitamin%20d&position=10&from_view=search

https://www.freepik.com/free-photo/pumpkin-seeds-were-poured-from-sack-ground_11408016.htm#query=pumpkin%20seed&position=15&from_view=search

https://www.freepik.com/free-photo/tropical-fruit-healthy-eating-vitamin-natural-nutrition_3469438.htm#query=vitamin%20c&position=36&from_view=search

https://www.freepik.com/free-photo/nurse-taking-care-old-woman_3295516.htm#page=3&query=immunity&position=23&from_view=search

https://www.pexels.com/photo/unknonw-persons-standing-on-dried-leaves-3183739/

https://www.pexels.com/photo/a-mother-and-her-children-unpacking-goods-in-the-kitchen-8657202/