Авторитетни експерти за пореден път се обърнаха към младите майки с призив да се откажат от модната практика да ядат собствената си плацента.
Лекарите подчертават, че не са установени научно никакви преимущества за здравето, а тъкмо напротив.

Трендът да се яде плацентата набра огромна популярност заради знаменитости от рода на американската светска лъвица Ким Кардашиян, които имат милиони последователи в социалните мрежи. Доста често някоя известна майка съобщава на публиката, че яде плацентата си и се чувства великолепно. В резултат на тази тенденция се появиха „експерти“, които твърдят, че прибавянето на плацентата в хранителни режим помага да се повиши нивото на желязо в кръвта, да се стимулира отделянето на кърма и дори да намали риска от следродилна депресия. С подобни твърдения лекарите категорично не са съгласни.

Преди дни Обществото на акушерите и гинеколозите в Канада официално заяви, че употребата на плацентата е опасна за здравето. Експертите съобщават, че са анализирали всички налични доказателства от ефектите на изядената плацента върху организма и са стигнали до заключението, че въпросният продукт не е подходящ в качеството си на храна, която влияе ползотворно върху здравето, без значение под каква форма – в суров или термично обработен вид или на хапчета.

Модата на яденето на плацента се разпространи и благодарение на някои прекалено радикални любители на здравословния начин на живот, които казват, че това често се практикува от животните, тоест ползата от подобна практика е доказана от природата. Според учените обаче, при животните това по никакъв начин не е свързано с подобряване на здравето, просто така те защитават потомството си от хищниците, които надушват миризмата на кръвта.

На свой ред различни изследвания доказаха до какви пагубни последствия може да доведе яденето на плацента: при ненадеждна стерилизация тя може да предизвика сериозни бактериални, вирусни или гъбични разстройства на здравето на майката и детето.

Източник: Новите родители