Едно от най-смъртоносните състояния на бременността вече може да бъде открито с най-обикновен кръвен тест – много преди да застраши живота на майката.

Аномалиите от спектъра на плацента акрета (PAS) включват няколко редки състояния, при които плацентата се прикрепя към стената на матката (утробата) по необичаен начин и впоследствие не се отлепя от нея след раждането. Въпреки че засягат по-малко от половин процент от всички бременности, от 50-те години на миналия век честотата на тези аномалии се увеличава стократно заради възхода на цезаровите сечения.

Една от по-разпространените форми се наблюдава, когато плацентата проникне твърде надълбоко в маточната стена и не се отдели от нея спонтанно при раждането. Ако този орган не бъде отстранен напълно, майката може да изгуби огромно количество кръв, което от своя страна да предизвика до сериозни здравословни проблеми и дори смърт.

Колкото по-рано се извърши диагнозата, толкова по-добри са шансовете и за майката, и за детето. Скорошни проучвания на населението в САЩ обаче показват, че аномалията остава незабелязана в приблизително половината от случаите.

Състоянието е изключително трудно за откриване и обикновено се диагностицира чрез ултразвук или на базата на начина, по който са протекли миналите бременности на жената (ако има такива). Така например ако тя вече е раждала чрез цезарово сечение, то рискът да развие тази аномалия е много по-висок (същото важи и ако е имала плацента превия, при която плацентата покрива частично или напълно маточната шийка). Въпреки това ултразвукът е скъп, а способността да се диагностицира PAS зависи до голяма степен от нивото на опит на човека, извършващ сонографията.

За щастие, най-обикновен кръвен тест би могъл да предложи един по-обективен и стандартизиран подход. Като се фокусират върху определени ембрионални клетки в кръвоносния поток, наречени трофобласти, учените откриват как да разпознаят максимално прецизно PAS в началните стадии на бремеността.

През първите дни от бременността обикновено трофобластите се срещат в относително малки количества. Когато броят им е по-голям и се групират на определени места, то това най-вероятно показва, че става дума за PAS.

Въоръжени с това знание, изследователи от Калифорнийския университет – Лос Анджелис (UCLA) създадоха специален микрочип, наречен NanoVelcro Chip, посредством който стойностите на трофобластите в кръвта могат да бъдат анализирани – независимо дали се групирали или не.

Чипът е с размер на пощенска марка. Той се прикрепва към кожата досущ като велкро посредством множество наножички, всяка от които е покрита са антитяло, което прихваща трофобластите в кръвта. Впоследствие може да се използва микроскоп, за да се определи броя на трофобластите в чипа и дали са единични или скупчени.

„Когато зърнахме скупчени трофобласти за първи път, сякаш се натъкнахме на сияещи перли – казва патологът Яжен Зу от UCLA. – Когато видяхме клетките в микроскопа, имахме чувството, че сме получили директен изглед към плацентата в развиващата се бременност.“

Първоначалният замисъл на NanoVelcro Chip е бил да открива туморни клетки - именно върху това негово се работи близо 15 години. Оказва се обаче, че с няколко дребни промени той може да разпознава далеч по-голямо разнообразие от здравословни проблеми.

След като тестват NanoVelcro Chip върху 168 бременни, някои от които са имали PAS, други – плацента превия, а трети – нормална плацента, чипът открива наличието на PAS с 80% точност. Нещо повече – тестът е бил 93% точен при изключването на отрицателния резултат.

Изследването е публикувано в Nature Communications.

Източник: Science Alert