Ново изследване разкри, че нашите навици за миене на ръце по време на приготвянето на храната за ядене в дома са толкова неправилни, че вероятно носим тонове бактерии на масата, без дори и да разбираме за това.Добрата новина е, че този проблем се оказва сравнително лесен за разрешаване. Екипът от учени е накарал 383 доброволци да приготвят бъргъри от пуешко месо и салата в специално конструирани кухни, в които всяка стъпка от процеса по приготвяне на храната е била наблюдаване на учените. За да се измери разпространението на потенциалната зараза от лоша хигиена и неуспешно измиване на ръцете на “домакините”, суровите бъргъри са били заразявани с РНК вирус, наречен бактериофаг MS2. Вирусът е безвреден за хората, но може да спомогне за разпространението на значително по-сериозни патогени като норовирусите, които могат да причинят хранително отравяне.

Оказало се, че 97% от участниците не са предприели препоръчаните от Центъра по превенция и контрол на болестите стъпки за правилно миене на ръцете. Ето и самите стъпки, които гарантират успех с хигиената при миенето на ръцете:

Намокрете ръцете си, натъркайте ги със сапун, търкайте ги една в друга за поне 20 секунди, изплакнете и ги изсушете, като използвайте или суха кърпа (!), или кухненски сешоар за ръце.

Оказало се, че 79,5% от участниците не са търкали ръцете си в продължение на 20 секунди. В резултат на което около 50% от участниците са заразили бъргърите с вируса. За да сте сигурни, че пазите добра хигиена в кухнята, просто търкайте ръцете си със сапун поне 20 секунди и след това използвайте суха и чиста кърпа.

Science Alert