Маските на закрито отново стават задължителни. Мероприятията на закрито ще бъдат организирани при пълняемост до 50 процента от капацитета на съответната зала, като задължително се носят маски. Това заяви по време на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от Нова.

При търговските обекти на закрито ще трябва да се спазва и 1.5 метра дистанция.

„Важно е когато казваме нещо, то да се базира на факти. Ситуацията е сложна. Имаме реално увеличение на случаите. За щастие, то не е толкова много при хората с нужда от интензивни грижи", заяви държавният главен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му това се случва и в други страни. „Случващото се се дължи на нашето поведение и промените във вируса. На първо място по заболеваемост е Северна Македония 45.6 на 100 хил. население. На второ място на бланиките е Албания – 12.9, Босна – 11.9, Турция – 10.7. Пето и шесто място България – 8.3, Сърбия – 7.09 на 100 хиляди население. Това се случва в Европа”, каза още Кунчев.

„Дали това е втора вълна или просто повишаване на случаите? Аз съм по-склонен да вярвам на второто, На базата на хората, които приеха, че всичко е приключило. Мерките не се спазват и се наблюдава по-сериозна заболеваемост. Призивът от моя страна към болниците – да не забравят заповедта на министъра на здравеопазването. Дотук ние говорихме за 3-те „Д”-та. Сега добавяме и едно „К” – контрол. Оказа се, че не можем да разчитаме на съвестта на хората”, посочи още той.

И допълни: „Вирусът не се търкаля по улиците. Той е в нашия нос, нашето гърло – ние го предаваме на другите, като разговаряме с тях".