От един момент нататък все по-сериозно се замисляме за здравето си. Как да заздравим зъбите си, какво да направим, за да подобрим функцията на сърцето, белите дробове, костната система и др. Забравете големите физически натоварвания, защото последните проучвания сочат, че от най-голямо значение са дребните ежедневни навици, които можем да променим.

Ето как да се погрижите за:

... зъбите си:

1. Забравете водата за уста, съветват стоматолози. Освен ако нямате изрични наставления от вашия лекуващ стоматолог, водата за уста обикновено съдържа вещества, които изстъргват флуорида от зъбите, който е от първостепенно значение за здравината им. По същата причина не си плакнете устата след измиване на зъбите – по този начин ще осигурите максимална защита на флуорида!

2. Газираните напитки разрушават емайла на зъбите. Използвайте сламка, когато пиете безалкохолни напитки, за да предотвратите директния контакт на напитката с емайла на зъбите. След консумацията им изплакнете устата си с вода.

3. Хапнете парче сирене след хранене, за да нормализирате киселинността в устата си.

… паметта си:

1. В повечето случаи забравяме неща, защото не сме слушали особено внимателно.

2. Учените са стигнали до извода, че със затворени очи човек помни отговора на повече от 70% от въпросите, а с отворени – на едва 40%.

3. Произнесете високо на глас важната за вас информация – така имате много по-голям шанс да я запомните.

… ушите си:

1. Никога не използвайте клечки за уши. Често хората не си дават сметка колко навътре ги пъхат, като по този начин само натъпкват ушната кал по-надълбоко.

1. Контролирайте нивото на звука от слушалките си, защото ако ползвате постоянно слушалки и звукът е прекалено силен, рискувате да увредите слуха си.

3. Проверете слуха си онлайн. Това е най-сигурният начин да се погрижите за ушите си. Въпреки това проучванията сочат, че хората изчакват до десетина година, преди да предприемат реални действия за здравето на ушите си. Посетете специалист.