Малките скилидки чесън са известни на културите по цял свят като подправка, хранителна добавка и лекарство. Последното обаче е често пренебрегвано, пише Express.

Повече от 160 от веществата, които съставляват луковицата на чесъна, са биоактивни, което означава, че могат да влияят по един или друг начин на нашето тяло. Освен това миризмата, вкусът и дразнението на чесъна върху езика ни са уникални.

За какво тогава можем да използваме лечебните свойства на чесъна?

Брадавици

Скорошно изследване сред 28 души показва, че само за две седмици лечение с масло от чесън, което се прилага два пъти на ден, техните брадавици започват да изчезват. Не само екстрактът от чесън, но и неговите листа са полезни в борбата с нежеланите израстъци. Счуканият чесън може да се постави на мястото с помощта на превръзка, която се задържа 90 минути.

Зъбобол

За мнозина чесънът е традиционно лекарство при неприятните зъбни болки, благодарение на което бактериите умират, а възпалението намалява. Лекарите препоръчват компреси по 4 пъти на ден с чесново масло или жабурене с чеснова вода. Прекратете лечението, ако чесънът започне да дразни прекалено венците ви.

Умора

Редица изследвания доказват, че чесънът помага аз издръжливостта и производството на сероводород и азотен оксид, които успокояват артериите и увеличават кръвоподаването в мускулите. Това на свой ред подпомага възстановяването при преумора и растежа на мускулите. Най-лесният начин да усвоите лечебните свойства на чесъна в това отношение е като повишите неговата консумация в ежедневния си хранителен режим.

Настинка и възпалено гърло

Успехът на чесъна при лечението на кашлица и възпалено гърло се дължи на неговите антимикробни и антивъзпалителни свойства. Освен това той подпомага имунната система и дори съществуват някои вируси, които са особено чувствителни към чесън. Лекарите предлагат в случай на настинка да се консумира чесън с мед - чесънът действа антисептично, докато медът лекува и успокоява. Съгласно рецептата 10 скилидки чесън трябва да се намачкат и да се оставят да преседят около час, след което се разбъркват в бурканче мед. Една чаена лъжица от сместа се приема на всеки два часа.