Нарастващият брой изследвания и множество единични случаи свързват канабиса с различни лечебни употреби, сред които облекчаване на болката и помощ при някои форми на епилепсия. В допълнение, учените смятат, че има много други начини, по които марихуаната може да повлияе върху здравето, в положителна или отрицателна насока, които те искат да изучат по-добре.

Обширен нов доклад, публикуван през януари от американската Академия на науките (NASEМ) помага да обобщим всичко, което досега ни е известно – и най-вече всичко, което не ни е известно – за науката за тревата.

Марихуаната ви кара да се чувствате добре

Eдна от активните съставки на тревата, тетрахидроканабинол, или THC, взаимодейства със системата за възнаграждение на мозъка, свързана с реакциите към неща, които ни карат да се чувстваме добре – храна, секс и други.

Когато е превъзбудена от различни вещества, системата за възнаграждение създава чувство на еуфория. Затова и някои изследвания да са установили, че прекомерната употреба на марихуана си превръща в проблем при някои хора – колкото по-често се задейства тази еуфория, толкова по-малко удоволствие получават от останалите приятни преживявания.

В краткосрочен план предизвиква сърцебиене

В рамките на няколко минути от вдишването, сърдечната честота може да се увеличи с между 20 и 50 удара в минута. Това може да продължи от 20 минути до три часа, сочат данните на Националния институт по наркотиците в САЩ.

Новият доклад няма достатъчно доказателства, за да подкрепи или отхвърли идеята, че канабисът може да увеличи общия риск от инфоркт. Същият доклад обаче открива ограничено количество данни, които свидетелстват, че пушенето може да бъде задействащ фактор за инфаркт.

Облекчава някои типове болка

Марихуаната съдържа също и канабидиол (CBD). Това вещество, което няма заслуга за прословутото напушване, отговаря за много от терапевтичните ефекти на марихуаната – болкоуспокояващо въздействие или потенциално лечение на някои типове епилепсия при децата.