Обширен доклад на американската Академия на науките (NASEМ), публикуван в началото на 2017 г. прави опит да обобщи всичко, което досега ни е известно – и най-вече всичко, което не ни е известно – от научна гледна точка за въздействието на марихуаната върху тялото и мозъка. Ето какви промени причинява тя във възприятията ни:

Задейства системата за възнаграждение

Eдна от активните съставки на тревата, тетрахидроканабинол, или THC, взаимодейства със системата за възнаграждение на мозъка, свързана с реакциите към неща, които ни карат да се чувстваме добре – храна, секс и други.

Когато е превъзбудена от различни вещества, системата за възнаграждение създава чувство на еуфория. Затова и някои изследвания да са установили, че прекомерната употреба на марихуана си превръща в проблем при някои хора – колкото по-често се задейства тази еуфория, толкова по-малко удоволствие получават от останалите приятни преживявания.

Нарушава чувството за равновесие

Тревата ви разбалансира, тъй като влияе на активността в малкия мозък и базалните ганглии – две зони на мозъка, които помагат за регулиране на баланса, координацията, времето за реакция и позата на тялото.

Нарушава краткосрочната памет

Марихуаната променя начина, по който мозъкът обработва информация, но учените все още не са наясно защо точно се случва това. Въпреки това няколко изследвания предполагат, че тревата се намесва в работата на краткосрочната памет. Учените са склонни да виждат повече ефекти при редките потребители, отколкото при по-привикналите. Тези ефекти често са най-забележими незабавно след употреба, когато хората са под въздействието на тревата.

Според новия доклад на NASEМ има ограничени доказателства, които свързват канабиса с проблеми в академичния успех. Тази връзка се проследява най-ясно при хората, които са започнали да пушат редовно в юношеска възраст. (Последното е показател и за риска от проблеми с употребата). Важно е да се отбележи, че в повечето случаи наличието на връзка между канабиса и по-големия риск не означава, че канабисът е причината за риска.