Допаминът е един от най-важните хормони в тялото ни – той ни кара да се чувстваме добре. Когато нивата му паднат, стааваме тъжни и потиснати.

Какво можем да направим?

Упражнявайте се

Която и да е физическа дейност стимулира отделянето на ендорфини, допамин и серотонин. Редовните упражнения могат да ви помогнат да се отървете от стреса, тревожността и умората. Просто изберете спорт, който наистина ви харесва.

Не забравяйте да пречиствате тялото си

Натрупването на бактерии и токсини в тялото отслабва имунната система и пречи на производството на допамин. Затова се уверете, че се пречиствате редовно. Пригответе любимата си детосксикираща напитка и се насладете на ефекта й.

Не се пристрастявайте

Пристрастяването към наркотици, алкохол, цигари, кафе или пазаруване ще ви доведе само временно удовлетворение. Тези лоши навици никога няма да доведат до перманентно решение на проблемите ви. Ефектът от алкохола или наркотиците е краткотраен – ще избягате от емоционалната болка за малко. Впоследствие ще се чувствате дори още по-лошо. Просто се научете да се наслаждавате на малките неща в живота.

Слушайте музика

Един от най-лесните начини да вдигнете нивата на хормона на щастието е като слушате любимата си музика. Само няколко минути са достатъчни, за да се почувствате по-добре.

Срещайте се по-често със своите приятели

Един от най-лесните начини да покачите нивата на допамин е просто като се срещате по-често със своите приятели и роднини. Дори и да сте интроверти по природа, сбирането с най-близките ви хора оказва голям ефект.